fbpx

Tort Urodzinowy Bez Cukru, Limonkowy z Czekoladą i Truskawkami!

by justdeliciousx

Wymyślenie tytułu tego przepisu na prawdę nie jest łatwe, bo by określić należycie ten tort urodzinowy bez cukru potrzebowałabym co najmniej 5 linijek. Tak się dzieje, gdy mam czas i wspaniałą okazję, czyli moje 26 urodziny! Poświęciłam wieczór przed na jego upieczenie, a w moje urodziny razem z rodziną usiedliśmy w ogrodzie i byłam przeszczęśliwa, znaleźć tę chwilę słońca. Tym bardziej, że wszyscy chwalili ciasto i dosłownie oblizywali talerze! Wielkość drugiego kawałka jaki wziął Phu przerosła nawet moje możliwości!

pyszny-tort-czekoladowo-owocowy-przepis-zdrowy-bez-cukru-niski-ig

Teraz jest czas, by dokładniej opisać jego smak. 🙂 Ten tort składa się z 4 pięter o dwóch różnych smakach! Jeden jest truskawkowy, a drugi limonkowy. Biszkopty przełożone są czekoladowym kremem i obtoczone limonkowo-waniliowym kremem. Całość oblałam czekoladowo – cytrusowym ganache. Na górze położone są truskawki oraz jadalne złoto. To teraz zacznijmy poklei!

U nas w Tajlandii już zaczął się sezon na truskawki, dlatego z łatwością zdobyłam świeże, ale zdecydowanie możesz użyć innych owoców np. pomarańczy!

ciasto-bez-cukru-fit-przepis-zdrowe-przepisy-zdrowe-jedzenie

Jak zrobić pyszne biszkopty do tortu urodzinowego?

Powiedzmy to szczerze, tort urodzinowy różni się od innych ciast. Biszkopty muszą być soczyste i pełne aromatu, by tort nie był suchy, a unosił się na podniebieniu i rozlewał smakiem! Dlatego, uważam, że suchy przepis na biszkopt czyli mąka, cukier i jajka, jest tutaj po prostu nieakceptowalny! To urodziny i tort musi być pyszny i aksamitny. Zapomnij o liczeniu kalorii, natomiast nie oznacza to, że tort nie może być przyjazny Twojej wątrobie. 🙂 Ten tort jest bez cukru, dzięki czemu nawet osoby wrażliwe na cukier mogą go skosztować. Ba! nie tylko nie ma w nim cukru, ale również nie ma białej mąki. Po prostu nigdy jej nie używam i nie miałam w szafkach, więc korzystałam z tego co miałam podczas kwarantanny w domu.

Dla porównania jak spędziłam urodziny w tamtym roku na Bali możesz zobaczyć na moim kanale Youtube: Urodziny na Bali!

Chciałabym, by tort był wysoki! Niestety, miałam tylko formę o średnicy 26 cm, a to oznacza, że trzeba zrobić na prawdę dużo poziomów, by ciasto było wysokie! Oprócz tego ma być puszyste i w każdym swoim kawałeczku rozpływające się w ustach! Nie dopuszczam żadnych resztek na talerzu! 😀 W związku z tym zdecydowałam się zrobi, aż 4 poziomy, a to dobra okazja, by zrobić blaty o różnym smaku. Dwa górne są o smaku limonkowym, a dwa dolne smakują jak truskawkowy pudding. To dzięki, przede wszystkim truskawkowej odżywce białkowej (możesz użyć białka w innym smaku) oraz dużej ilości białek.

tort-bez-cukru-czekolada-polewa-truskawki-limonka-przepis

W torcie urodzinowym bez cukru zrezygnowałam z żółtek, ponieważ one obciążają ciasto. Miałam to szczęście mieć w lodówce dużą butelkę białek jaj, kupionych w makro na czas kwarantanny! Jeśli jednak będziesz oddzielać zółtka jaj, wykorzystaj je do np. zrobienia kogiel-mogiel, maseczki na włosy, marynaty lub po prostu dodaj do jajecznicy/owsianki. Możesz ja schować do lodówki na 1-2 dni.

urodzinowy-tort-bez-cukru-czekoladowa-polewa-krem-biszkopty-przepis

Czy można upiec tort w innym rozmiarze?

Jeśli masz tak jak ja 1 foremkę o średnicy 26 cm, masz dwie opcje – możesz upiec każdy blat osobno lub piec dwa blaty jako jeden i następnie przekroić na pół. Jednak, muszę Cię ustrzec, że pieczenie jednego dużego blatu bywa trudniejsze, ponieważ wymaga więcej czasu i doświadczenia. Nie obejdzie się też bez dobrego piekarnika. 🙂 Ale dasz radę! Przeczytaj tylko dokładnie wszystkie wskazówki!

Czy mogę piec tort w mniejszej foremce? Tak możesz, tylko wtedy blaty będą na prawdę wysokie! Jeśli Ci to nie przeszkadza to droga wolna. 🙂

Zobacz również na moim IGTV jak wyglądała dekoracje tego tortu! P.S nie mam w Tajlandii piekarnika, więc piekłam blaty w zapiekaczu do zapiekanek! Dlatego duży blat, który robiłam był w połowie zakalcem, jeśli Twój piekarnik nie jest dobry też bardziej polecam piec każdy biszkopt osobno, chyba, że lubisz zakalce tak jak ja! 😀

https://www.instagram.com/p/B-Y6Fq5JL0x/

Oto przepis na najlepszy tort urodzinowy bez cukru!

Tort Urodzinowy Bez Cukru z Kremem i Czekoladowym Ganashe!
Course: Dessert
Cuisine: Healthy
Keyword: tort
Servings: 10 dużych kawałków
Składniki
Limonkowe biszkopty
  • 310 g mąki wieloziarnistej lub jaglanej, owsianej, ryżowej, migdałowej
  • 30 g odżywki białkowej o smaku truskakowym, waniliowym, lub innym. Można zastąpić mąką
  • 100 g erytrolu
  • 5 sztuk białek jajek czyli ok. 240 g białek.
  • 240 ml mleka roślinnego lub maślanki
  • 50 g masła najlepsze będzie klarowane
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 skórka starta z limonki
  • 1 sztuka soku z limonki
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
Truskawkowe blaty
  • 6 białek jaj
  • 250 g mąki wieloziarnistej lub innej
  • 50 g odżywki białkowej o smaku truskawkowym
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 70 g erytrolu
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 200 ml mleka roślinnego lub maślanki
Krem Czekoladowy
  • 4 łyżki kakao
  • 300 g jogurtu greckiego lub mascarpone/waniliowego serka lub roślinnego jogurtu
  • 5 łyżek erytrolu zmiksowanego na puder
Krem limonkowy
  • 200 g jogurtu greckiego lub mascarpone/waniliowego serka lub roślinnego jogurtu
  • 1 limonka – wyciśnięty sok plus skórka z limonki
  • 6 łyżek erytrolu
Czekoladowy Ganashe
  • 80 g czekolady ja użylam czekolady bez cukru (ze stewią) z dodatkiem skórki pomarańczowej
  • 100 ml mleka kokosowego lub innego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 skórka z 1 jednej pomarańczy opcjonalnie
  • 6 łyżek erytrolu opcjonalnie- tylko jeśli Twoja czekolada jest gorzka
Propozycje dodatków: owoce, jadalne złoto
Wykonanie
Wykonanie biszkoptów
  1. W pierwszej kolejność wyjmij wszystko z lodówki i upewnij się, że składniki są w temperaturze pokojowej. Wykonaj najpierw pierwsze dwa biszopty, a następnie kolejne. Opiszę wykonanie jednych, ponieważ robi je się tak samo. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Przygotuj formę, wykładając ją papierem. Jeśli masz dwie formy takiej samej wielkości nie krępuj się piec dwóch blatów na raz!

  2. W dużej misce ubij białka na sztywną masę. Następnie, jeśli Twoje masło nie jest miękkie, rozpuść je w mikrofalówce lub na patelni. Dodaj masło do mleka, następnie dodaj do nich erytrol. W osobnej misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki. Dodawaj do suchych składników mokre, a następnie cały czas miksując lub mieszając wolno szpatułką dodawaj stopniowo białka.

  3. Kiedy masa będzie równo wymieszana, przełóż ją do formy. Możesz podzielić masę na jeden smak biszkoptu na 2 razy i piec po 30 minut lub piec całość raz przez godzinę.

  4. Gotowe blaty odłóż do wystudzenia. Jeśli piekłeś całość za jednym razem, musisz po wystudzeniu przekroić biszkopt na dwa w połowie. Najbardziej polecam do tego użyć noża do chleba. Jeśli masz ochote możesz namoczyć blaty po upieczeniu odrobiną likieru.

Kremy i ganashe
  1. W osobnych miskach przygotuj kremy, miksująć razem wszystkie składniki podane wyżej oprócz kakao. By przygotować ganashe czekoladowy dodaj do miski nadającej się do mikrofali wszystkie składniki podane wyżej i nastaw na 1,5 minuty. Wymieszaj z kakao do idealnego połączenia i włóż do lodówki do wystudzenia.

Składanie tortu
  1. Ułóż pierwszy blat, ja zaczęłam od truskawkowego. Następnie posmaruj go czekoladowym kremem. Nałóż kolejny blat i znów wysmaruj kremem czekoladowym, to samo z trzecim blatem. Gdy w końcu nałożysz czwarty blat posmaruj go limonkowym kremem z góry oraz wysmaruj nim tort po bokach. Teraz sprawdź czy ganashe już ostygł! Jego konsystencja powinna być delikatnie lejąca się, ale nie płynna, jesli jest super płynna, być może musisz dodać więcej kakao.

  2. Wylewaj ganashe na górę i rozsmarowywuj po woli, aż polewa delikatnie będzie spływałć na boki. Koniecznie zobacz mój filmik z dekoracji tortu, by mieć pewność jak to robić! Co najlepsze nie potrzebujesz fancy akcesoriów, by udekorować tort. Ja zrobiłam wszystko łyżką.

  3. Na koniec rozłóż owoce i inne dekoracje, jak na przykład płatki migdałowe, wiórki kokosowe. Ja dostałam w prezencie jadalne złoto, którym się bawiłam. 🙂

  4. Gotowe! Życzę Ci wspaniałego przyjącia!! Czasem wystarczy tort i herbatka w domu, by mieć dobry dzień! 🙂 Zdrówka.

Twoja Justyna

xoxo

urodzinowy-tort-bez-cukru-czekoladowa-polewa-krem-biszkopty-przepis

Więcej pysznych i prostych przepisów w wersji wegańskiej znajdziesz w moich ebookach!

https://justdeliciousx.pl/sklep/

Te posty mogą Cię zainteresować

2 komentarze

Ada 21 maja, 2020 - 2:37 pm

Czym różnią się blaty od biszkoptów? I czy można zamiast odżywki białkowej dać truskawkowy budyń?

Reply
justdeliciousx 23 maja, 2020 - 3:10 am

blaty to inaczej biszkopty 🙂 możesz spróbować! jeśli budyń jest bez cukru dodaj odrobine więcej słodzika! 🙂

Reply

Leave a Comment

Recipe Rating




Przebywając na tej witrynie wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek. Lubię Ciasteczka! Czytaj Więcej