Ultimate pumpkin pie

Klasyczny dyniowy placek! Popekał i nie wygląda idealnie, ale za smak ręczę, dlatego wrzucam dla Was przepis. Kruchy spód i przypominaje budyń dyniowe wypełnienie. 🙂

Spód wygląda jakby się przypiekł, to przez mąkę kokosową, która tak zmieniła kolor, aczkolwiek spód nie przywarł i w smaku jest dobry. 🙂

Pumpkin pie
Author: Justdeliciousx
Ingredients
spód
  • 2 jajka
  • 60 g mąki kokosowej
  • 50 g smakowej odzywki białkowej lub 20 g ksylitolu i 40 g mąki kokosowej
  • 20 g mąki owsianej
  • 100 g roztopionego masła klarowanego
  • sól
  • wanillia
Wypełnienie
  • 420 puree z dyni
  • 80 g jogurtu greckiego
  • 120 ml dowolnego mleka roślinnego
  • 2 łyzki mielonego siemienia lnianego
  • 50 g syropu klonowego lub miodu
  • 3 ubite na sztywno białka jaj
  • 20 g mąki kokosowej lub odżywki smakowej
  • cynamon
  • imbir
  • pieprz
  • sól
  • wanillia
Instructions
  1. Mokre składniki na spód dodajemy do suchych i rękoma ugniatamy ciasto do połączenia się jednolicie składników. Zawijamy ciasto w kulkę i wkładamy do lodówki na min. 30 minut. W tym czasie możemy zrobić wypełnienie. Mieszkamy puree z jogurtem, mlekiem, siemieniem i przyprawami, następnie dolewamy syrop/miód i dodajemy mąkę. Na końcu delikatnie należy wmieszać do masy białka.
  2. Wyjmujemy spód z lodówki i rozwałkowywujemy na kształta koła. Smakrujemy blachę olejem kokosowym lub innym tłuszczem. Jeśli zdarzy Wam się, że ciasto się rozpadnie, poprostu zklejcie dziury już w blachy. Ciasto przykrywamy folią aluminiową i układamy na niej albo cięzarki do pieczenia albo suchy ryż. (żeby nie wyrosło). Pieczemy 8 minut w 170 *C. Następnie wylewamy dyniowe wypełnienie i pieczemy jeszcze 35 minut w 180*C. Wystudzone ciasto powinno być kilka godzin w lodówce przed konsumpcją! 😉 W ostateczności można nie czekać! 😀

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.