Z okazji pierwszego dnia wiosny.. by dodać światu koloru i smaku! Móc wyjść na zewnątrz i cieszyć się ciepłym powietrzem. 🙂
Wykonanie tarty zajmuje 15 minut! 🙂 Użyłam dużej blachy. 😉
Słodycz kremu i gruszek idealnie skontrastowała mi lekko kwaskowata porzeczka!
Do tego cukier puder z mielonego ksylitolu i mam swoje cudo! 🙂

Tarta z gruszkami i kokosowym budyniem
Składniki
Waniliowe gruszki
- 8 małych gruszek rocha lub 4 zwykłe
- ziarenka z jednej laski wanilii/ ekstrakt
Spód
- 200 g orzechów u mnie ziemne
- 150 g twarogu
- szklanka daktyli zalana ciepłą wodą
Kokosowy krem
- śmietana z trzech puszek mleka kokosowego trzymanego w lodówce czyli ta biała warstwa, która odłoży się na górze puszki
- ewentualnie można użyć śmietany z jednej puszki mleka oraz dodać 400 g serka homogenizowanego- ja używam naturalnego z Lidla może być też bardzo gęsty jogurt grecki
- 2-3 łyżki cukru pudru z ksylitolu lub stewii
Dodatki
- porzeczki
- cukier puder z ksylitolu/stewia
Wykonanie
-
Nastawiamy piekarnik na 180* C. Gruszki zalewamy wodą i gotujemy razem z wanilią aż będą miękkie ok. 10 minut i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie przygotowujemy spód- mielimy orzechy razem z daktylami, które zmiękkły (odlewamy z nich wodę). Dodajemy twaróg i miksujemy do połączenia. Pieczemy 8 minut, a w tym czasie zabieramy się za krem- wystarczy ubić razem wszystkie składniki do idealnego połączenia! 🙂
-
Na upieczoną i przestudzoną tartę wylewamy krem, następnie układamy gruszki i dodatki. Proponuję przed jedzeniem schować tartę na min. godzinkę do lodówki.
-
Cieżko się wstrzymać, ale warto! 😀
Recipe Notes
mniam! 🙂
