Vanilla pears and coconut whipped cream tart. Hello spring! <3

Z okazji pierwszego dnia wiosny.. by dodać światu koloru i smaku! Móc wyjść na zewnątrz i cieszyć się ciepłym powietrzem. 🙂

 

Wykonanie tarty zajmuje 15 minut! 🙂 Użyłam dużej blachy. 😉

 

Słodycz kremu i gruszek idealnie skontrastowała mi lekko kwaskowata porzeczka! 

Do tego cukier puder z mielonego ksylitolu i mam swoje cudo! 🙂

 

Tarta z gruszkami i kokosowym budyniem
Author: Justdeliciousx
Ingredients
Waniliowe gruszki
  • 8 małych gruszek rocha lub 4 zwykłe
  • ziarenka z jednej laski wanilii/ ekstrakt
Spód
  • 200 g orzechów u mnie ziemne
  • 150 g twarogu
  • szklanka daktyli zalana ciepłą wodą
Kokosowy krem
  • śmietana z trzech puszek mleka kokosowego trzymanego w lodówce czyli ta biała warstwa, która odłoży się na górze puszki
  • ewentualnie można użyć śmietany z jednej puszki mleka oraz dodać 400 g serka homogenizowanego- ja używam naturalnego z Lidla może być też bardzo gęsty jogurt grecki
  • 2-3 łyżki cukru pudru z ksylitolu lub stewii
Dodatki
  • porzeczki
  • cukier puder z ksylitolu/stewia
Instructions
  1. Nastawiamy piekarnik na 180* C. Gruszki zalewamy wodą i gotujemy razem z wanilią aż będą miękkie ok. 10 minut i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie przygotowujemy spód- mielimy orzechy razem z daktylami, które zmiękkły (odlewamy z nich wodę). Dodajemy twaróg i miksujemy do połączenia. Pieczemy 8 minut, a w tym czasie zabieramy się za krem- wystarczy ubić razem wszystkie składniki do idealnego połączenia! 🙂
  2. Na upieczoną i przestudzoną tartę wylewamy krem, następnie układamy gruszki i dodatki. Proponuję przed jedzeniem schować tartę na min. godzinkę do lodówki.
  3. Cieżko się wstrzymać, ale warto! 😀
Recipe Notes

mniam! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.