Veggie pate with redcurrant sauce for Easter!

Kiedyś ze zdziwieniem zajadałam się warzywną wersją pasztetu! Z okazji nadchodzącej Wielkanocy zdecydowałam się wykonać mój własny! Chciałam by był bliski konsystencją pasztetu, który smakuje mi najbardziej. Kiedy byłam mała uwielbiałam te pasztety z indyka z pieczarkami.. 😀 Postanowiłam wykorzystać ten fakt i dodać do przepisu pieczarki. 🙂

Do tego zawsze lubiłam pasztety ze słodkim dodatkiem- żurawiną czy śliwką. Zajrzałam do zamrażalnika, w którym jeszcze przewalają się mrożone z lata zapasy owoców- otworzyłam paczkę czerwonej porzeczki.. 🙂 Słodko- kwaśny mus pasował idealnie. 

Wiele osób nie zorientowało się nawet, że jest bez mięsa.. szczerze polecam Wam wykonać ten przepis na świeta bądź nie! Jestem z niego bardzo zadowolona. 🙂

Pasztet warzywny z porzeczką
Author: Justdeliciousx
Ingredients
  • 400 g odsączonej ciecierzycy z puszki
  • 300 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól papryka słodka, oregano, bazylia, mielony kminek, majeranek, gałka muszkatołowa - tyle ile lubicie, proponuję szczególnie dużo kminku, papryki i oregano!
  • porzeczka i dowolny słodzik- stewia/ksylitol/miód- tyle ile lubicie 🙂
Instructions
  1. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pieczarki i dusić aż zmiękną ok. 5 minut. Wystudzić. Do miski dodać pieczarki z cebula, ciecierzyce, przyprawy, koncentrat. Wszystko bardzo dokładnie zmiksować- ja nie lubię grudek w pasztecie dlatego starałam się by był idealnie gładki, jeśli macie inne upodobania możecie zostawić trochę grudek. Na koniec dodajemy rozbełtane jajka i znów dokładnie miksujemy. Pieczemy przez 50 minut w 180 *C i studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
  2. Porzeczke zalewamy i gotujemy z dodatkiem słodzika aż zmięknie i wypuści sok. Delikatnie ugnitamy widelcem i studzimy.

To zdjęcie przed włożeniem do piekarnika. 🙂

Finalnie pachnie cudownie aromatycznie i obiecuję Wam, że nie pożałujecie go wykonać… a raczej szykujcie się na oklaski. 😉 

8 thoughts on “Veggie pate with redcurrant sauce for Easter!

  1. Mam pytanie odnośnie ciecierzycy. Cała puszka (z zalewą) ma 400g. Tu jest 400g odsączonej. Według tego, rozumiem że potrzebne mi będą dwie puszki, tak? Niby napisane zrozumiale jest, ale zwątpiłam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.