fbpx

Veggie pate with redcurrant sauce for Easter!

by justdeliciousx

Kiedyś ze zdziwieniem zajadałam się warzywną wersją pasztetu! Z okazji nadchodzącej Wielkanocy zdecydowałam się wykonać mój własny! Chciałam by był bliski konsystencją pasztetu, który smakuje mi najbardziej. Kiedy byłam mała uwielbiałam te pasztety z indyka z pieczarkami.. 😀 Postanowiłam wykorzystać ten fakt i dodać do przepisu pieczarki. 🙂

Do tego zawsze lubiłam pasztety ze słodkim dodatkiem- żurawiną czy śliwką. Zajrzałam do zamrażalnika, w którym jeszcze przewalają się mrożone z lata zapasy owoców- otworzyłam paczkę czerwonej porzeczki.. 🙂 Słodko- kwaśny mus pasował idealnie. 

Wiele osób nie zorientowało się nawet, że jest bez mięsa.. szczerze polecam Wam wykonać ten przepis na świeta bądź nie! Jestem z niego bardzo zadowolona. 🙂

Pasztet warzywny z porzeczką
Author: Justdeliciousx
Składniki
  • 400 g odsączonej ciecierzycy z puszki
  • 300 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól papryka słodka, oregano, bazylia, mielony kminek, majeranek, gałka muszkatołowa - tyle ile lubicie, proponuję szczególnie dużo kminku, papryki i oregano!
  • porzeczka i dowolny słodzik- stewia/ksylitol/miód- tyle ile lubicie 🙂
Wykonanie
  1. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pieczarki i dusić aż zmiękną ok. 5 minut. Wystudzić. Do miski dodać pieczarki z cebula, ciecierzyce, przyprawy, koncentrat. Wszystko bardzo dokładnie zmiksować- ja nie lubię grudek w pasztecie dlatego starałam się by był idealnie gładki, jeśli macie inne upodobania możecie zostawić trochę grudek. Na koniec dodajemy rozbełtane jajka i znów dokładnie miksujemy. Pieczemy przez 50 minut w 180 *C i studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
  2. Porzeczke zalewamy i gotujemy z dodatkiem słodzika aż zmięknie i wypuści sok. Delikatnie ugnitamy widelcem i studzimy.

To zdjęcie przed włożeniem do piekarnika. 🙂

Finalnie pachnie cudownie aromatycznie i obiecuję Wam, że nie pożałujecie go wykonać… a raczej szykujcie się na oklaski. 😉 

Te posty mogą Cię zainteresować

8 komentarzy

Kate 5 kwietnia, 2017 - 12:20 pm

Czy myślisz że wyszedlby też bez porzeczek ?

Reply
justdeliciousx 6 kwietnia, 2017 - 8:31 pm

tak, porzeczki to tylko dodatek, równie dobrze możesz uzyć żurawiny kupnej albo jeść sam.

Reply
Oliwia 13 kwietnia, 2017 - 12:51 am

Wygląda pysznie <3 Czuję,że wyląduje na moim świątecznym stole 😀

Reply
Lidia 15 kwietnia, 2017 - 7:53 am

Mam pytanie odnośnie ciecierzycy. Cała puszka (z zalewą) ma 400g. Tu jest 400g odsączonej. Według tego, rozumiem że potrzebne mi będą dwie puszki, tak? Niby napisane zrozumiale jest, ale zwątpiłam 🙂

Reply
justdeliciousx 16 kwietnia, 2017 - 11:57 am

tak dwie puszki 🙂

Reply
Nat 13 czerwca, 2017 - 5:17 pm

Czy zamiast masła mogę użyć oleju? 🙂

Reply
justdeliciousx 30 czerwca, 2017 - 9:12 pm

pasztet nie będzie miał takiego wspaniałego aromatu jak z masłem klarowanym, ale możesz! 🙂

Reply
Marta 14 listopada, 2017 - 9:13 am

jaki rozmiar foremki? 🙂

Reply

Leave a Comment

Recipe Rating




Przebywając na tej witrynie wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek. Lubię Ciasteczka! Czytaj Więcej