Voilà! czyli francuskie crêpes! :)

Po wakacjach we Francji moja głowa każdego ranka śni o francuskim śniadaniu.. już kilka dni po powrocie dalej jem tosty z camembertem, croque madame, tosty francuskie, a teraz przyszła pora na crêpes. 🙂 Czyli delikatne francuskie naleśniki, które we Francji często sprzedawane są na ulicy i jedzone w najprostszej wersji z cukrem, mogą być z nutellą, owocami lub w wersji wytrawnej. Jadłam je kilka razy podczas wakacji i najbardziej smakowały mi te z delikatnymi, słodkimi dodatkami. 

 

Przygotowałam przepis na moją wersje zdrowych crêpes! Podaje moje propozycje dodatków, ale zachęcam Was również do własnych kompozycji! 😉

 

Crêpes czyli delikatne naleśniki
Servings: 2
Author: Justdeliciousx
Ingredients
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej/owsianej
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • chlust dowolnego mleka
  • chlust gazowanej wody
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: cynamon kakao
  • Moje dodatki: gorzka rozpuszczona czekolada dżem kasztanowy, gęsty jogurt/twarożek/ mascarpone, owoce- jagody i maliny, listki mięty.
Instructions
  1. Wszystkie składniki razem, delikatnie miksujemy w misce. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i przechylając patelnie rozlewamy masę. Smażymy na małym średnim. Jeśli przykryjemy naleśnika podczas smażenia wystarczy z jednej strony!
  2. Podajemy na talerze z dodatkami!
Recipe Notes

Bon appétit! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.