Walentynkowe przepisy :)

Ponieważ w Walentynki nikt nie powonień zostać sam.. 😉

trzeba spędzić to święto w dobrym, a na pewno pysznym towarzystwie. 

Przy okazji życzę Wam, żebyście kochali siebie najbardziej na świecie i dbali o siebie jak nikt inny! W ten sposób nie dacie się oprzeć otoczeniu. 😉 Przy okazji możecie zdobyć serce innych przez żołądek. Oto kilka pomysłów. 😉

Przepisy z ogromną dawką miłości! <3

  1. Truskawkowe cukierki

Pamiętacie te cukierki, które rozdawało się w klasie z okazji urodzin? Truskawkowe obalane czekolada… byłam ich maniaczką. Nadal jestem, ale zrobiłam własne 🙂 Truskawkowe kule walentynkowe!

 

Truskawkowe cukierki z czekoladą
Author: Justdeliciousx
Ingredients
środek
  • ok. 350 g twardego sera twarogowego półtłustego lub innego
  • 70 g wiórek kokosowych
  • 6 dużych łyżek miodu
  • 4-5 garści mrożonych lub świeżych truskawek
  • ekstrakt waniliowy
czekolada
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 8 łyżek ksylitolu/miodu/stewii
Instructions
  1. Składniki na środek blendujemy do jednolitej konsystencji i odstawiamy do zamrażalnika. W tym czasie rozpuszczamy czekoladę z wybranym słodzidłem. Zostawiamy na 5 minut do przy stygnięcia. Wyjmujemy masę truskawkową i formujemy kulki. Każdą zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie i odstawiamy na talerz. Odstawiamy do lodówki na ok. godzinę żeby czekolada zastygła. Radzę je przechowywać w lodówce, ale spokojnie można je transportować, nie miękną tak szybko. 🙂

 

2. Po prostu, najlepsze na świecie.. czekoladki z białej i mlecznej czekolady z owocami i orzechami.. <3

Robiłam je totalnie na oko, także wybaczcie, ale przepis nie jest dokładny, myślę, że też robiąc je powinniście bardziej zdać się na intuicję i własne upodobania co do wielkości porcji. 🙂

 

Czekoladki
Author: Justdeliciousx
Ingredients
  • ok. 200 g twarogu
  • 6 kostek białej czekolady- lub organicznej masy kakaowej bez cukru od MyProtein z której ja korzystam: http://bit.ly/2ccWbW8 z kodem JUSTDELICIOUS10 -10% dla Was na wszystko 🙂
  • 6 kostek ciemnej czekolady
  • ekstrakt waniliowy
  • 6 łyżek miodu/ksylitolu/stewii
  • dowolne owoce u mnie: truskawki maliny, borówki
  • dowolne orzechy u mnie: pistacje laskowe, nerkowce
Instructions
  1. Substancję słodzącą i wanilię dzielimy na pół i rozpuszczamy osobno z dwoma rodzajami czekolady. Wykładamy formę silikonową lub taką jak na kostki lodu owocami i orzechami. Kiedy czekolady lekko ostygną miksujemy twaróg do gładkiej konsystencji( mój już był zmiksowany na sernik z wiaderka) i wlewamy białą czekoladę. Oddzielamy połowe masy i dolewamy do niej mleczną czekoladę. Rozlewamy do formy na owoce i wstawiamy do zamrażalnika na ok. 3 godziny. Póżniej przechowywujemy w lodówce. 🙂

3. Czekoladowe cupcakes z kremem malinowym

one mi się wyśniły… nie żartuję 🙂 maliny i czekolada! idealne na walentynki.

Jestem wyjątkowo dumna z przepisu, bo wyszły w środku idealnie mokre. Zdrowy i wyjątkowy przepis! Wpada do moich top. 🙂

 

 

Chocolate cupcakes with raspberry frosting
Author: Justdeliciousx
Ingredients
  • 3 łyzki oleju kokosowego
  • 50 g masła klarowanego
  • 30 g masła orzechowego- jeśli jesteście uczuleni zastąpcie zwykłym masłem
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g ksylitolu
  • 3 jajka
  • wanilia
  • 80 g mąki pełnoziarnistej lub ryżowej owsianej, jaglanej
  • 30 g kakao w proszku
  • 130 ml maślanki lub gęstego jogurtu
  • 120 ml świeżo zaparzonej kawy i przestudzonej
Malinowy krem
  • 200 g twarogu- najlepszy od razu zmielony z wiaderka
  • 8 łyżek ksylitolu lub stewii zmielonej na cukier puder
  • 3 garści malin- mogą być mrożone wtedy trzeba ja odmrozić i odsączyć wodę.
Instructions
  1. Wszystkie składniki należy wyjąć z lodówki, by miały w miarę równą temperaturę. Rozpuszczamy olej i masło z czekoladą i odstawiamy do wystudzenia. Łączymy w misce wszystkie sypkie składniki, następnie ubijamy białka, cały czas miksując dodajemy żółtka, ksylitol, wanilię, rozpuszczone składniki. Wszystko miksując powoli łączymy z sypkimi składnikami, na końcu dodajemy maślankę oraz kawę. Chwilę jeszcze miksujemy, ale nie za długo. Rozlewamy do foremek po muffinach i pieczemy ok. 22 minut w 175*C- sprawdzajcie patyczkiem, moje długo było jeszcze zbyt mokre, ale dzięki temu wyszło tak idealne w smaku. Po wyłączeniu piekarnika studziłam je w środku nie otwierając go. 🙂
  2. Wsystkie skłądniki na krem blendujemy do jednolitej konsystencji. W każdej babeczce wykrajmy ostrzem noża dziurkę i nadziewamy kremem, zamykamy odkrojoną częścia. Pozostałą część kremu wkłądamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy cupcaksy. 🙂
  3. mmmm! nikt się nie oprze! <3 😉

5 thoughts on “Walentynkowe przepisy :)

  1. Ha ja zrobiłam cukierki ale truskawki zastąpiłam malinami, są tak rewelacyjne że nie jestem pewna czy zostanie coś dla męża :/

    1. nie zamroziłaś masy przed formowaniem może? moje bez problemu sie kształtowały. Czekoladę najlepiej wlac do glebokiego garnuszka i kulki maczać zanurzając. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.