Zobaczyłam w kalendarzu, że zbliża się meksykańskie święto Cinco De Mayo! Postanowiłam z tej okazji zjeść coś pysznego i stanęło na wegański dip serowy!

Chociaż nigdy nie byłam w Meksyku, to kuchnie meksykańską zawsze uwielbiałam.. zresztą jak tu jej nie kochać? 😉 Najczęściej jem guacamole, a równie często robię burrito bowl oraz tortillę! Przepis na szybkie burrito z awokado i kukurydzą znajdziecie na moim blogu tutaj i przy okazji od razu dodam, że placek jest low carb! 🙂
Oprócz dań na słono, nie można nie wspomnieć o churros z sosem czekoladowym czyli podłużnymi pączkami! Myśląc o czekoladzie od razu przypomina mi się przepis na gorącą czekoladę z chili! Ten przepis wstawiałam niedawno na Instagrama! 🙂
Wegański dip serowy to tylko początek!
Skupiając się na wegańskim dipie serowym wiedziałam, że ten przepis ma potencjał. Już wcześniej testowałam sos serowy do makaronu, który dostępny jest w eBooku SpringBook! Robi się go w dosłownie 4 minuty, mieszkając wszystkie składniki na patelni oraz dodając makaron! To jestem z moich top dań, które ratują, gdy mam brak pomysłu na obiad, a my być szybko i pysznie! 🙂
Ten przepis nie jest zwyczajny! Dodałam do niego groszek oraz kukurydzę. Lubię kiedy w dipie znajdują się jakieś dodatki, gdyż jest to bardziej interesujące podczas jego nabierania! Możesz je ominąć lub dodać np. pokrojoną paprykę. Ja jednak uważam, że dodatek takich warzyw dodaje dipy smaku i waloru odżywczego. 🙂

W przepisie na wegański dip serowy użyłam płatków drożdżowych, które nadają mu serowego smaku! Na stronie Targroch możesz je jak również wszystkie rodzaje orzechów kupić w mega atrakcyjnej cenie! Z kodem: delicious10 dostaniesz dodatkowe -10% rabatu.
Przepis na wegański serowy dip!

- 2 łyżki groszek mrożony lub z puszki
- 2 łyżki kukurydzy z puszki lub mrożonej
- 150 ml mleka roślinnego najlepsze będzie sojowe lub migdałowe
- 1 łyżeczka kurkumy
- 5 łyżek namoczonych we wrzątku nerkowców mocz min. 15 minut
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
-
Zacznij w małym garnku podgrzewać groszek i kukurydzę. Jeśli są mrożone zalej je odrobiną wrzątku i poczekaj aż będą miękkie. Gotuj na bardzo małym ogniu. Dodaj mleko roślinne, kurkume, pieprz, sól. W blenderze zmiksuj nerkowce na gęstą pastę i dodaj ją do garnka. Dodaj również płatki drożdżowe i wymieszaj. Gotuj przez ok. 3 minuty, aż sos będzie ciepły, ale nie gotuj go do wrzątku. Wylej do naczynia i podawaj z ulubionymi dodatkami! Spróbuj nachos’ów lub innych chipsów, może znajdziesz zdrową wersję lub możesz zrobić je samemu.
Dip możesz podawać z nachosami lub zrobić swoją wersję zdrowych chipsów! Odsyłam Cię do przepisu na krakersy z marchewki, które znajdziesz na moim kanale youtube:
Życzę Ci smacznego i serowego dnia! 🙂

3 komentarze
Zaskoczyło mnie, że w tym sosie nie ma ani grama sera. Koniecznie muszę spróbować!
Serowy sos bez sera? Musi być naprawdę oryginalny! Nadaje się na ciepło?
Tak! przeczytaj przepis! Podaję go na ciepło 🙂