W tym roku postanowiłam zrobić swój własny, wegański majonez! Skąd taki pomysł? W Tajlandii o majonez z dobrym składem trudno, zresztą w Polsce często też!
Z okazji Wielkanocy zapytałam Was na InstaStories czy wolicie, bym sprezentowała przepis na wegański majonez czy jajeczny w zdrowej wersji. Dosłownie kilkoma głosami wygrał ten wegański! Zdecydowałam, że podejmę wyzwanie i zobaczę czy to możliwe, by wegański majonez przypominał ten oryginalny. 🙂

Jeśli chcesz zrobić przepis z jajkami możesz zastąpić ciecierzycę 3 ugotowanymi na twardo jajkami i ominąć połowę porcji płatków drożdżowych.
Z czego zrobiony jest wegański majonez?
Widziałam już wcześniej wiele przepisów na wegański majonez. Zdarzają się przepisy z użyciem tofu, mleka roślinnego lub różnych rodzajów mąk. Postanowiłam, że chce by ten przepis lekki i zdrowy, a konsystencją odpowiadał prawdziwemu majonezowi. Rozmyślałam nad wersją z użyciem tofu, jednak po prostu coś mi nie pasowało, a może zwyczajnie nie miał na niego tego dnia ochoty. Zresztą myślę, że mało kto lubi jeść surowe, naturalne tofu. Wędzone mogę jeść nawet na surowo, jednak w tym przypadku nie pasowałoby do przepisu! Dlatego też postawiłam oprzeć przepis na wegański majonez na ciecierzycy!

Jestem bardzo ciekawa jak spodoba Ci się ten przepis. Mój chłopak, powiedział, że jest pyszny i smakuje jak majonez. 🙂 Najlepsze jest to, że ten majonez możesz jeść nie martwiąc się o kalorie, bo to samo zdrowie i niewiele tłuszczu. 🙂 Ja posmarowałam nim kanapkę! Mój ulubiony sposób jedzenia majonezu to zdecydowanie jako dodatek do frytek! Zrobiłam frytki z dyni, ale świetnie sprawdzą się również z marchewki, batatów czy klasyczne z ziemniaków.
Przypominam Ci również o kodzie na zakupy u Targroch, gdzie kupisz m.in płatki drożdżowe i mnósto bakali w najlepszych cenach jakie możesz znaleźć!
Kod: delicious10
https://targroch.pl – kliknij tu, by zakupić tanio zdrowe składniki

Ten majonez możesz również użyć jako dodatek do sałatki Wielkanocnej. Daj mi znać, do czego go dodasz i co myślisz o jego smaku! 🙂

- 1 puszka ciecierzycy
- 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek można użyć innego oleju
- 2 łyżki dobrej jakości musztardy sprawdzić, czy jest wegańska
- 1 szczypta kurkumy
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli najlepsza będzie czarna, rozdrobiona.
-
Przygotowanie jest banalnie proste i trwa 5 minut! Odsącz wodę z puszki i umieść ciecierzycę w blenderze, dodaj wszystkie pozostałe składniki i zblenduj na gładką masę! 🙂 Jeśli będziesz mieć problem ze zblendowaniem możesz dodać odrobinę wody.
Majonez możesz jeść od razu, ale najlepiej smakuje delikatnie schłodzony.
Przechowuj majonez w lodówce do tygodnia.
Smacznego! 🙂
Jeśli jeszcze nie widziałeś mojego przepisu na wegański jogurt kokosowy koniecznie zajrzyj tutaj:
https://www.youtube.com/watch?v=gs63NLwR3E4
Przypominam Ci również, że to ostatnia chwila, by skorzystać z Wielkanocnej promocji na wszystkie moje eBooki! użyj kodu: zajączek, by otrzymać 15% rabatu. 🙂

Życzę Ci pięknej, pełnej ciepła i spokoju Wielkanocy! i smacznego jajeczka! Wegańskiego bądź nie. 🙂
3 komentarze
Blenduję ciecierzycę czy ubijam wodę po ciecierzycy?
Blendujemy ciecierzycę! 😀
O mamo jakie to dobre! Właśnie pochłonęłam porcję frytek z marchewki i tym cudem- mniam! Dziękujemy za ten przepis 🙂