Wegański majonez z ciecierzycy! Bez mąki i bez soi!

W tym roku postanowiłam zrobić swój własny, wegański majonez! Skąd taki pomysł? W Tajlandii o majonez z dobrym składem trudno, zresztą w Polsce często też!

Z okazji Wielkanocy zapytałam Was na InstaStories czy wolicie, bym sprezentowała przepis na wegański majonez czy jajeczny w zdrowej wersji. Dosłownie kilkoma głosami wygrał ten wegański! Zdecydowałam, że podejmę wyzwanie i zobaczę czy to możliwe, by wegański majonez przypominał ten oryginalny. 🙂

przepis-na-wegański-majonez-z-ciecierzycy
Kremowy i pyszny majonez!

Jeśli chcesz zrobić przepis z jajkami możesz zastąpić ciecierzycę 3 ugotowanymi na twardo jajkami i ominąć połowę porcji płatków drożdżowych.

Z czego zrobiony jest wegański majonez?

Widziałam już wcześniej wiele przepisów na wegański majonez. Zdarzają się przepisy z użyciem tofu, mleka roślinnego lub różnych rodzajów mąk. Postanowiłam, że chce by ten przepis lekki i zdrowy, a konsystencją odpowiadał prawdziwemu majonezowi. Rozmyślałam nad wersją z użyciem tofu, jednak po prostu coś mi nie pasowało, a może zwyczajnie nie miał na niego tego dnia ochoty. Zresztą myślę, że mało kto lubi jeść surowe, naturalne tofu. Wędzone mogę jeść nawet na surowo, jednak w tym przypadku nie pasowałoby do przepisu! Dlatego też postawiłam oprzeć przepis na wegański majonez na ciecierzycy!

majonez-wegański-przepis-pyszny
Majonez z ciecierzycy… Ciejonez? 🙂

Jestem bardzo ciekawa jak spodoba Ci się ten przepis. Mój chłopak, powiedział, że jest pyszny i smakuje jak majonez. 🙂 Najlepsze jest to, że ten majonez możesz jeść nie martwiąc się o kalorie, bo to samo zdrowie i niewiele tłuszczu. 🙂 Ja posmarowałam nim kanapkę! Mój ulubiony sposób jedzenia majonezu to zdecydowanie jako dodatek do frytek! Zrobiłam frytki z dyni, ale świetnie sprawdzą się również z marchewki, batatów czy klasyczne z ziemniaków.

Przypominam Ci również o kodzie na zakupy u Targroch, gdzie kupisz m.in płatki drożdżowe i mnósto bakali w najlepszych cenach jakie możesz znaleźć!

Kod: delicious10

https://targroch.pl – kliknij tu, by zakupić tanio zdrowe składniki

wegańska-wielkanoc-majonez-bez-jajek
Przepis jest na tej wielkości słoik!

Ten majonez możesz również użyć jako dodatek do sałatki Wielkanocnej. Daj mi znać, do czego go dodasz i co myślisz o jego smaku! 🙂


Wegański majonez z ciecierzycy!
Prep Time
5 mins
Total Time
5 mins
 
Course: Side Dish
Cuisine: Polish
Keyword: majonez
Servings: 1 słoik
Ingredients
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek można użyć innego oleju
  • 2 łyżki dobrej jakości musztardy sprawdzić, czy jest wegańska
  • 1 szczypta kurkumy
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli najlepsza będzie czarna, rozdrobiona.
Instructions
  1. Przygotowanie jest banalnie proste i trwa 5 minut! Odsącz wodę z puszki i umieść ciecierzycę w blenderze, dodaj wszystkie pozostałe składniki i zblenduj na gładką masę! 🙂 Jeśli będziesz mieć problem ze zblendowaniem możesz dodać odrobinę wody.

    Majonez możesz jeść od razu, ale najlepiej smakuje delikatnie schłodzony.

    Przechowuj majonez w lodówce do tygodnia. 

    Smacznego! 🙂

Jeśli jeszcze nie widziałeś mojego przepisu na wegański jogurt kokosowy koniecznie zajrzyj tutaj:

https://www.youtube.com/watch?v=gs63NLwR3E4

Przypominam Ci również, że to ostatnia chwila, by skorzystać z Wielkanocnej promocji na wszystkie moje eBooki! użyj kodu: zajączek, by otrzymać 15% rabatu. 🙂

wegańska-wielkanoc-ciasto-szpinakowe
Ciasto Zielony Las idealne na Wielkanoc! Przepis znajdziesz w SpringBook!

Życzę Ci pięknej, pełnej ciepła i spokoju Wielkanocy! i smacznego jajeczka! Wegańskiego bądź nie. 🙂

3 thoughts on “Wegański majonez z ciecierzycy! Bez mąki i bez soi!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.