Jako, że mazurki piekłam już długo przed Wielkanocą na ten dzień przyśniło mi się coś innego!
Dostojny, świeży tort!
Puszysty jak chmurka biszkopt, przekładany malinowymi powidłami z kremem o smaku białej czekolady oraz prażonym kokosem. By dodać Wielkanocnego nastroju udekorowałam go owocami miechunki, tak, że przypominał gniazdko. 🙂
Na oko robiłam krem i powidła, dlatego podaje Wam składniki a słodkość dopasujcie do siebie! Przy okazji będziecie mieć przyjemność w próbowaniu. 😉

Kokosowy tort biała czekolada przekładany malinowymi powidłami
Składniki
biszkopt
- 6 jajek
- 1/4 szklanki oleju
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 0,5 szklanki mąki jaglanej
- 1 szklanka ksylitolu
- 4 łyżki ciepłej wody
- 2 łyźki proszku do pieczenia
krem biała czekolada
- twaróg z wiaderka
- kilka łyżek serka homogenizowanego jogurtu
- esencja waniliowa
- pół tabliczki rozpuszczonej białej czekolady
powidła malinowe
- kilka garści malin
- słodzik- ksylitol/stewia/miód
- dodatki: prażone chipsy kokosowe owoce physalis
Wykonanie
Biszkopt
-
ubij białka na sztywno, dodaj cukier i cały czas miksując dodawaj po jednym żółtku, następnie dodawaj powoli mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, na końcu dodaj olej połączony z ciepłą wodą. Dokładnie zmiksuj. Piecz przez 35 minut w 180 *C, studź w piekarniku, po ostygnięciu przekrój biszkopt na dwa blaty.
-
Krem: Wszystkie składniki zmiksuj razem, dobierając odpowiednią dla siebie słodkość!
-
Powidła: Maliny zagotuj z odrobiną wody oraz dowolnym słodzikiem. wystudź.
-
Wystudzonymi powidłami przełóż blaty, a nie wysmaruj u góry i po bokach kremem. Tort oprusz prażonym kokosem i udekoruj owocami. Wsadź na min. 30 minut do lodówki.
Recipe Notes
Serwuj po królewsku! 😉
1 comment
Dobrze przygotowany artykuł, dzięki.