White chocolate, coconut and raspberry jam sponge cake!

Jako, że mazurki piekłam już długo przed Wielkanocą na ten dzień przyśniło mi się coś innego!

Dostojny, świeży tort!

Puszysty jak chmurka biszkopt, przekładany malinowymi powidłami z kremem o smaku białej czekolady oraz prażonym kokosem. By dodać Wielkanocnego nastroju udekorowałam go owocami miechunki, tak, że przypominał gniazdko. 🙂

Na oko robiłam krem i powidła, dlatego podaje Wam składniki a słodkość dopasujcie do siebie! Przy okazji będziecie mieć przyjemność w próbowaniu. 😉


Kokosowy tort biała czekolada przekładany malinowymi powidłami
Author: Justdeliciousx
Ingredients
biszkopt
  • 6 jajek
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 0,5 szklanki mąki jaglanej
  • 1 szklanka ksylitolu
  • 4 łyżki ciepłej wody
  • 2 łyźki proszku do pieczenia
krem biała czekolada
  • twaróg z wiaderka
  • kilka łyżek serka homogenizowanego jogurtu
  • esencja waniliowa
  • pół tabliczki rozpuszczonej białej czekolady
powidła malinowe
  • kilka garści malin
  • słodzik- ksylitol/stewia/miód
  • dodatki: prażone chipsy kokosowe owoce physalis
Instructions
Biszkopt
  1. ubij białka na sztywno, dodaj cukier i cały czas miksując dodawaj po jednym żółtku, następnie dodawaj powoli mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, na końcu dodaj olej połączony z ciepłą wodą. Dokładnie zmiksuj. Piecz przez 35 minut w 180 *C, studź w piekarniku, po ostygnięciu przekrój biszkopt na dwa blaty.
  2. Krem: Wszystkie składniki zmiksuj razem, dobierając odpowiednią dla siebie słodkość!
  3. Powidła: Maliny zagotuj z odrobiną wody oraz dowolnym słodzikiem. wystudź.
  4. Wystudzonymi powidłami przełóż blaty, a nie wysmaruj u góry i po bokach kremem. Tort oprusz prażonym kokosem i udekoruj owocami. Wsadź na min. 30 minut do lodówki.
Recipe Notes

Serwuj po królewsku! 😉

 

 

One thought on “White chocolate, coconut and raspberry jam sponge cake!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.