White sauce lasagne with ricotta and spinach <3

Uwielbiam weekendowe gotowanie, a tym razem mogłam zrobić obiad dla kilku osób. Padło na lasagne, bo jeśli wyjdzie jest zawsze strzałem w dziesiątkę. Kilka razy już do niej podchodziłam. Niby proste danie, a można zrobić sporo błędów co do miękkości makaraonu, gęstości sosu i ilości sera. Po za tym trzeba znać metodę na to by makaron nie przywarł do dna. 😉 Tym razem wszystko wyszło tak jak należy. 🙂 Ta wersja jest na życzenie wegetariańska, za to z moim ulubionym białym sosem bechamel z ricottą. 

W przepisie znajdziecie moje wskazówki jak uzyskać miękki w środku makaron lasagne z delikatnie chrupkim wierzchem, z którą nie ma problemu w nakładaniu. <3

Smaczne jak gluten i ser! 😉

White sauce lasagne with ricotta and spinach.
4 najedzone osoby
Servings: 8
Author: Justdeliciousx
Ingredients
  • 250 g makaronu lasagne- ja użyłam takiego z mąki durum
  • szpinak- ja użyłam paczki mrożonego który wcześniej rozmroziłam
  • 2 puszki pomidorów bez skóry
  • jeden pojemnik ricotty- ok. 200-250 g
  • 2 kulki sera mozzarella
  • 1 łyzka mielonego lnu lub dowolnej mąki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • pół szklanki dowolnego mleka
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • chilli
  • dowolne zioła jak majeranek orygano
  • gałka muszkatołowa
Instructions
  1. Gotujemy wodę na makaron, a na patelni smażymy szpinak, następnie dodajemy pomidory, sól, pieprz, paprykę, chili i zioła i gotujemy sos ok.15-20 minut.
  2. Ścieramy mozzarellę i 3/4 łączymy z ricotta w większej misce.
  3. Makaron zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na czas przygotowywania sosu do zmięknięcia.
  4. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy łyżkę mielonego lnu, dokłądnie mieszkamy cały czas gotując, dolewamy mleka i przyprawiamy solą, pieprzem i porządnie gałką muszkatołową. Chwile gotujemy do dobrego połaczenia i wlewamy do miski z ricotta i mozzarellą. Mieszamy dokładnie.
  5. Przygotowywujemy formę na lasagne.
  6. Na sam spód nalezy nałozyć trochę sosu pomidorowego, po to by makaron nie przywarł do formy. 😉
  7. Następnie kładziemy- płaty makaronu, sos pomidorowy, biały sos, znów makaron, sos pomidorowy,biały sos, makaron.
  8. Ostatnią warstę makaronu zalewamy do końca białym sosem i posypujemy resztką mozzarelli.
  9. Pieczemy przez 35-40 minut w 180*C.

2 thoughts on “White sauce lasagne with ricotta and spinach <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.