Go Back
Print

Carrot cake for Halloween!

Author Justdeliciousx

Składniki

  • 300 g startej marchewki- ok. 3 duże marchwie
  • 2 jajko
  • 2 białka jaj
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 70 g mąki kokosowej
  • 70 g odżywki białkowej lub 50 g mąki jaglanej i 20 g mielonego siemienia lnianego
  • 100 ml mleka kokosowego z puszki
  • 100 ml wody gazowanej
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • garść dowolnych orzechów i garść żurawiny
  • 2 łyżki stewii lub 5 ksylitolu
  • cynoamon
  • proszek do pieczenia
  • wanilia

Krem

  • 200 g twarodu półtłustego
  • 100 g serka homegenizowanego lub jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki stewii lub 5 ksylitolu
  • kilka kropel esencji waniliowej

Czekolada

  • na ok. 40 g gorzkiej czekolady rozpuszczam w 3 łyżkach wody lub mleka kokosowego z 3 łyżkami ksylitolu lub miodu.

Wykonanie

  1. Ubijamy białka na sztywno i dodajemy żółtka, miksujemy razem, W misce łączymy wszystkie suche składniki razem z marchewką. Dodajemy rozpuszczone i wystudzone razem masło orzechowe z olejem kokosowym i mleko. Delitkanie, stopniowo dodajemy jajka cały czas mieszając.Na końcu dodajemy wodę. Trochę lałam jej na oko, chodzi o to, żeby ciasto było lejące, ale nie za bardzo. Pieczemy 45 minut w 175*C. :)
  2. Dekorujemy wystudzone kremem i czekolada. :)