Print

Classic Gingerbread Loaf

Author Justdeliciousx

Ingredients

  • 240 g mąki pełnoziarnistej! ewentualnie możecie użyć orkiszowej albo owsianej jednak pełnoziarnista sprawia, że zachowuje on ten tradycyjny aromat :)
  • 100 g masła klarowanego
  • 60 g miodu
  • 60 g melasy- ja użyłam trzcinowej może być też buraczana lub z karobu
  • 50 g ksylitolu
  • 100 g gęstego jogurtu greckiego
  • 150 ml mleka może być roślinne
  • przyprawa do piernika bez cukru 5 łyżek lub: 2 duże łyżki cynamonu 3 imbiru, szczypta gałki muszkatołowej i soli
  • 3 białka jaj
  • esencja waniliowa
  • proszek do pieczenia

Instructions

  1. Masło, miód, melasę i ksylitol rozpuszczamy razem i pozostawiamy do wystygnięcia. Ubijamy białka, do miski z mąką dodajemy rozpuszczone składniki, następnie jogurt i mleko delikatnie mieszając, dodajemy resztę składników, a na końcu białka jaj. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pieczemy w 165*C z termoobiegiem przez ok. 40 minut. Sprawdźcie wykałaczką czy już jest suchy w środku. Mój po tym czasie był idealny. Studzimy nie wyjmując z piekarnika. Najlepiej pozostawić piekarnik zamknięty, ewentualnie lekko otwarty.

Recipe Notes

Nie tylko dlatego radzę zamknąć piekarnik, ponieważ zapach kusi by go jeść od razu. ;) To po to by nie opadł. :)