Print

Ptysie z kremem!

Author Justdeliciousx

Ingredients

  • 125 ml wody
  • 15 g mąki kukurydzianej
  • 25 g mąki pełnoziarnistej
  • 15 g odzywki białkowej smakowej lub 10 g mąki pelnoziarnistej i 2 łyżki stewii
  • 2 jajka
  • 40 g masła klarowanego
  • sól
  • proszek do pieczenia

Instructions

  1. Gotujemy wodę z solą i masłem. Kiedy zacznie wrzeć zdejmujemy z ognia i wsypujemy wszystie sypkie składniki. Dokładnie mieszkamy i wstawiamy na najmnnieszy ogień, powoli wbijamy jajka cały czas miksująć! Kiedy masa będzie dobrze połączona odstawiamy do wystudzenia. Wykładmy blachę paierem do pieczenia i łyżką uładamy kulki, nalezy zachować ok. 3 cm odstępy bo ptysie znacznie urosną :)
  2. Pieczemy ok. 15-20 minut w 200*C, trzeba sprawdzić czy się nie przypalają. Jeszcze lekko ciepłe przekrajamy w 3/4 wysokości, a kiedy wystudza się, możemy napełniać kremem. :)

Recipe Notes

Ja zrobiłam kokosowy, a drugi z dodatkiem spiruliny.
Bazą naobydwa jest serek mascarpone i twaróg sernikowy.
100 g mascarpone i twarogu miksujemy z 5 łyżkami ksylitolu. Rodzielamy na połowe, do jednejdodajemy 2 łyzki śmietany z puszki mleka kokosowego, a do drugiej części 2 miarki Total Nutri Greens od MyProtein- > http://bit.ly/2ccWbW8 lub inny zielony proszek, który używanie. :)