Print

Jagodowe bułeczki z lukrem

8 ogromnych kawałków
Author Justdeliciousx

Ingredients

  • 250 g mąki pełnoziarnistej- ewentualnie miks z jaglaną owsianą
  • 50 g ksylitolu
  • 50 g rozpuszczonego masła klarowanego
  • 180 g gęstego jogurtu
  • 1 jajko
  • szczypta imbiru
  • proszek do pieczenia
  • kilka kropel wanilii
  • szczypta soli
  • skórka z połówki cytryny
  • ok. 200 g jagód/borówek

lukier

  • 2-3 łyżki gęstego jogurtu sok z połówki cytryny, 3 łyżki zmielonego na puder ksylitolu

Instructions

  1. Wszystkie suche składniki wymieszać razem i dodać masło. Osobno ubić jajko, dodać do niego jogurt i wanilię. Do suchych składników delikatnie dodać mokre i dokładnie zmiksować. Dodać jagody i delikatnie łyżką połączyć je z masą. Wyłożyć na papierze do pieczenia w kształcie koła i przeciąć na 8 kawałków. Piec 25 minut w 180 C. Wystudzić w uchylonym piekarniku i polać przygotowanym lukrem. Można dodatkowo obsypać skórką cytrynową/ płatkami migdałów.

Recipe Notes

Smacznego!