Print

Sernik bez pieczenia z sosem karmelowym

Author Justdeliciousx

Ingredients

spód

  • 250 g herbatników- ja znalazłam takie bez cukru
  • 75 g orzechów
  • 120 g masła klarowanego

masa serowa

  • 600 g sera twarogowego z wiaderka
  • 50 g ksylitolu zmielonego na cukier puder lub 5 łyżek stewii/inny słodzik
  • 50 g mąki kokosowej lub migdałowej
  • 50 g orzechów nerkowca/migdałów czy innych
  • kilka kropel esencji migdałowej
  • łyżka miodu

karmel

  • 1 szklanka daktyli zalanych wodą i odstawionych na noc
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • szczypta soli
  • dekoracja: pokruszony mikołaj czekoladowy :) oczywiście możecie użyć zwykłej tabliczki czekolady lub.. zadziwcie mnie swoim pomysłem na dekoracje umieszczając zdjęcie na Instagramie i oznaczcie mnie! :D

Instructions

spód

  1. Herbatniki kruszymy do blendera, zalewamy rozpuszczonym masłem i wszystkie składniki miksujemy razem. Wykładamy na spód blachy i wkładamy do zamrażalki.
  2. Przygotowujemy masę serową: zaczynam od zmielenia orzechów, dodajemy resztę składników i dokładnie blendujemy to uzyskania jednolitej masy! Wylewamy na spód i wstawiamy do lodówki. :)
  3. Karmel: Z daktyli wylewamy połowę wody, dodajemy masło i blendujemy. :)
  4. Zanim polejemy sernik karmelem warto by chłodziło się w lodówce min. 2 godziny. Póżniej zalewamy karmelem i wkładamy na noc do lodówki! :)

Recipe Notes

Smacznego !