Print

Lekkie muffiny migdałowe z dżemem!

Cook Time 30 minutes
Servings 15 muffinów

Ingredients

  • 60 g mąki migdałowej ( może być wymieniona na jaglaną lub pełnoziarnistą, owsianą)
  • 60 g mąki pełnoziarnistej
  • 60 g mąki owsianej
  • 30 g mąki lnianej (lub zamiast trzech ostatnich mąk tylko 150 g pełnoziarnistej lub owsianej)
  • 180 g gęstego jogurtu
  • 120 ml mleka sojowego
  • 2 sztuki jajka
  • 50 g masła klarowanego
  • 60 g ksylitolu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 4-5 kropelek esencji waniliowej
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 garść płatki migdałowe do dekoracji

Dżem

  • 1 szklanka owoców u mnie agrest, borówka, porzeczka
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 2 krople esencji waniliowej

Instructions

  1. Umyj i przygotuj owoce do gotowania. Zalej je niewielką ilością wody i gotuj pod przykryciem, w między czasie bardziej je ugniatając na papkę. Kiedy woda wyparuje przestań gotować i dodaj pozostałe składniki na dżem.

    Połącz wszystkie suche składniki w misce. Rozdziel białka od żółtek. Połącz wszystkie mokre składniki oprócz białka z ksylitole/cukrem kokosowym i wymieszaj. Ubij białka na sztywno. Połącz mokre składniki z suchymi i dokładnie miksuj. Na końcu delikatnie szpatułką dodawaj białka i mieszaj do stworzenia gładkiej masy.

    Wyłóż formę na muffinki papilotkami i lekko wysmaruj je olejem bądź masłem klarowanym. Wylej masę na muffinek zostawiając odrobinę miejsca w papilotku. Na każdym muffinku połóż dżem i obsyp płatkami migdałowymi

    Piecz ok. 15-19 minut w 175*C. Sprawdź po 15 minutach czy są już suche w środku patyczkiem.

    Wystudź i udekoruj cukrem pudrem z ksylitolu, owocami bądź wiórkami kokosowymi!

    Możesz je też jeść z maślanką, masłem orzechowym itd. :) Jestem ciekawa Waszych pomysłów! :)