Print

Zdrowy piernik z musem mango bez cukru i bez mąki!


Servings 12 kawałków

Ingredients

Spód

  • 2 puszki cieciorki
  • 5 łyżek gotowej przyprawy do piernika bez cukru możesz prosto zrobić domową przyprawę do piernika. W notatkach podałam przepis.
  • 3 kropelki esencji waniliowej
  • 3 łyżki miodu

Warstwa mango

  • 1 owoc mango
  • 300 g twardego twarogu w kostce lub z wiaderka możesz użyć naturalnego tofu
  • 3 łyżki miodu
  • 2 kropelki stewii lub wanili

Polewa

  • 7 kostek ciemnej czekolady
  • 4 kropelki stewii

Instructions

  1. Dokładnie odsącz ciecierzyce z wody i wysusz odciskając przez papierowy ręcznik. Teraz już możesz zblendować ciecierzycę. Masa nie musi być całkowicie gładka, ale może być. Sam wybierz czy wolisz chrupki czy gładki spód!

    Dodaj do ciecierzycy przyprawy i pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.

    Umieść spód na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia, by było łatwiej póżniej wyjąć ciasto.

    Włóż do lodówki i zacznij przygotowywać spód.

    Obierz mango i pokrój. Wszystkie składniki na spód umieść w mikserze i blenduj do uzyskania gładkiej masy. Jeśli używasz tofu zobacz czy nie trzeba dodać więcej stewi.

    Rozlej warstwę mango na spód i wstaw do lodówki.

    Rozpuść czekoladę i dodaj stewie, a następnie delikatnie wylej na ciasto.

    Wstaw do lodówki na pół godzinki. Po tym czasie ciasto jest gotowe. :) 

    Możesz dodatkowo posypać kardamonem i cynamonem!


Recipe Notes

Przepis na przyprawę do piernika: 2 łyżki cynamonu cejlońskiego 2 łyżki imbiru 1 łyżka goździków 1 łyżka kardamonu 1 łyzka gałki muszkatałowej 1 łyzeczka pieprzu