Print

Kokosowe Czerwone Curry z Makaronem i Tofu

Bangkok na talerzu!

Course Main Course
Cuisine thai
Keyword curry
Prep Time 20 minutes
Servings 2 osoby

Ingredients

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 2 sztuki cebuli szalotki
  • 1 łyżka oleju do smażenia możesz sprawdzić w tabelce z mojego ebooka, który będzie odpowiedni do smażenia!
  • 100 g tofu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1/2 łyżki pasty czerwonego curry w zależności jak pikantne danie chcecie uzyskać
  • 1/2 sztuki limonki
  • 1/2 puszki kremowego mleka kokosowego
  • 100 g makaronu ryżowego
  • 1/5 głowy kapusty czerwonej
  • 1/2 sztuki żółtej papryki
  • 1 pęczek kolendy do podania

Instructions

  1. Zacznij gotować wodę na makaron. Posiekaj czosnek, cebulę i zetrzyj imbir.

  2. Na dnie garnka zacznij rozgrzewać olej i dodaj przygotowany czosnek, cebulę i imbir. Smaż na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodaj tofu i smaż dalej.

  3. Kiedy woda na makaron się ugotuje, wrzuć makaron i gotuj 5 minut, a następnie odcedź i zalej go zimną wodą. Odłóż do wystudzenia. ( Sprawdź dla pewności na opakowaniu swojego makaronu czy również tak się go przygotowuje).

  4. Do garnka z podsmażonymi warzywami i tofu dodaj pastę curry, sos rybny, sos sojowy, mleko kokosowe i połowę szklanki wody i gotuj na średnim ogniu mieszając aż do połączenia się składników. 

  5. Następnie dodaj jeszcze ok. 1/3 szklanki wody i gotuj dalej. Jeśli będziesz chciał by zupa była bardziej rzadka, lub miała więcej bulionu możesz dodać więcej wody.

  6. Przygotuj dodatki: posiekaj drobno czerwoną kapustę oraz zółtą paprykę w piórka.

  7. Do gotowego bulionu dodaj przygotowany makaron i wymieszaj delikatnie. Gotowe!

  8. Wykładaj do miseczek zupę, skrop limonka, udekoruj kapustą, papryką i kolendrą! Zajadaj อร่อย (Arroy) czyli smaczne po tajsku! :)