Go Back
Print

Pieczone dyniowe pączki z polewą czekoladowo nugatową!

rozpłyniesz się z rozkoszy

Course Dessert
Keyword dynia, pączki, pączki dyniowe, pieczone
Servings 6 pączków

Składniki

Pączki

  • 115 g puree z dyni
  • 170 g mąki lub pół na pół mąki z odżywką białkową dowolna: sorgo, owsiana, jaglana, ryżowa, z cieciorki, migdałowa, orkiszowa.
  • 60 g erytrolu
  • 100 ml mleka roślinnego migdałowe, kokosowe, owsiane, ryżowe, sojowe itd.
  • 1 łyżka proszku do pieczenia chyba nie policzycie mi tego jako składnik? :D można ominąć ;)
  • 1 szczypta cynamon, imbir, kardamon to też nie liczy się jako składnik, prawda? :)

Polewa czekoladowo nugatowa!

  • 6 łyżek kakao
  • 4 łyżki erytrolu zmielonego na cukier puder możesz użyć innego słodzika
  • ok. 8-10 łyżek roślinnego mleka migdałowe lub kokosowe będzie najlepsze!
  • 1 garść orzechów laskowych

Dodatki: płatki migdałowe, posypka czekoladowa, wiecej orzechów.

Wykonanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C.

  2. Dodaj purre, mąkę i erytrol do miksera razem z przyprawami i proszkiem do pieczenia i zmiksuj wszystko na jednolitą masę.

  3. Rozlej masę do silikonowej formy do pieczenia zostawiając troszkę miejsca na wyrośnięcie. Pączki urosną ok. centrymetra w górę i będą okrągłe. :)

  4. Włoż pączki do piekarnika i piecz przez 15 minut! Wyjmij i odstaw do wystudzenia.

Polewa

  1. Posiekaj orzechy laskowe. Przygotuj polewę mieszając wszystkie skłądniki razem. Dodawaj mleko stopniowo, aż uzsykasz właściową, leistą, ale nie zbyt rzadką konsystencje. Będziesz w niej maczać pączki. :0

  2. Maczaj pączki z jednej strony w polewie i odstawiaj na talerz. Gotowe udekoruj i zajadaj!