Go Back
Print

BANANOFFIE!

Author Justdeliciousx

Składniki

Składniki na kruche ciasto

  • 120 g roztopionego oleju kokosowego bądź masła
  • 200 g mąki kokosowej
  • 40 g mąki jaglanej
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 jajko

Składniki na krem

  • 2 banany
  • 400 g jogurtu greckiego
  • kilkanaście-20 daktyli w zależności jak bardzo słodkie chcecie ciasto ? namoczonych przez noc lub conajmniej 6-7 godzin, muszą być mięciutkie!

Wykonanie

  1. Rozgrzewamy piekarnik, niestety ja nie miałam regulacji temperatury, ale myślę, że 180*C jest w porządku. Łączymy dokładnie składniki, jeśli będzie Wam się wydawać, że ciasto jest zbyt kruche trzeba dodać więcej tłuszczu lub mleka, tyle by się nie rozpadało. Tylko bez przesady w końcu ma być kruche! ? Precyzyjnie wykładamy blache ciastem i delikatnie dociskamy,pozostawiając miejsce na krem. <3 Wkładamy na 10 minut do lodówki, a następnie pieczemy ok. 10-15 minut, trzeba patrzeć, aż się zarumieni. ?
  2. W tym czasie możemy zrobić krem. Lepiej sprawdzić czy wszystkie daktyle są mieciutkie, wtedy można dokładnie zblendować je z pozostałymi składnikami. ?
  3. Czekamy, aż ciasto ostygnie i wylewamy na nie krem, dokorujemy bananem i wkładamy do lodówki na kilka minut, żeby krem troszkę zastygł.