Go Back
Print

CHOCOLATE COCONUT BUTTER CAKE WITH BERRIES! <3

Author Justdeliciousx

Składniki

Składniki na ciasto

  • 6 jajek- białka osobno ubijamy
  • 50 g mąki kokosowej
  • 40 g mąki jaglanej
  • 50 g niesłodzonego kakao
  • 3 łyżkirozpuszczonego oleju kokosowego
  • 200 g gęstego jogurtu
  • ksylitol lub inny słodzik ja dałam ok. 3 łyżek
  • proszek do pieczenia
  • Składniki na kokosowy lukier duża porcja ! <3
  • 100 g twardego oleju kokosowego- powinień mieć tą konsystencje trzymany w temperaturze pokojowej jeśli nie musiscie włożyć na kilka minut do lodówki
  • 50 g mąki kokosowej
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • kilka łyżek ksylitolu
  • podaje składniki na oko jeśli zobaczycie, że masa wyszła za rzadka to trzeba dodać więcej mąki kokosowej, a jeśli jest za gęsta to więcej jogurtu! wszystko w zalżności jaką gęstość potrzebujecie. :)

Wykonanie

  1. Miksujemy wszystkie składniki na ciasto oprócz białek, a na końcu delikatnie łyżką mieszjąc dodajemy je do masy! Wszystko pieczmy ok 30 minut w 180*C.
  2. W tym czasie możemy zrobić lukier.. nic prostszego jak wrzucić wszystkie składniki do miski i miksować na wysokich obrotach do jednolitej konsystencji! Lukier przechowuję w lodówce, żeby zachował swoją gęstą i trwałą konsystencje, ale bez obaw nie roztapia się w pokojowej temperaturze. Kiedy ciasto będzie gotowe należy poczekać aż wystygnie i ozdobić je lukrem! ? Dodałam na wierz jeszcze mrożone owoce i oblałam sosem z kakao i oleju kokosowego.;)