240gmąki pełnoziarnistej! ewentualnie możecie użyć orkiszowej albo owsianejjednak pełnoziarnista sprawia, że zachowuje on ten tradycyjny aromat :)
100gmasła klarowanego
60gmiodu
60gmelasy- ja użyłam trzcinowejmoże być też buraczana lub z karobu
50gksylitolu
100ggęstego jogurtu greckiego
150mlmlekamoże być roślinne
przyprawa do piernika bez cukru 5 łyżek lub: 2 duże łyżki cynamonu3 imbiru, szczypta gałki muszkatołowej i soli
3białka jaj
esencja waniliowa
proszek do pieczenia
Wykonanie
Masło, miód, melasę i ksylitol rozpuszczamy razem i pozostawiamy do wystygnięcia. Ubijamy białka, do miski z mąką dodajemy rozpuszczone składniki, następnie jogurt i mleko delikatnie mieszając, dodajemy resztę składników, a na końcu białka jaj. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pieczemy w 165*C z termoobiegiem przez ok. 40 minut. Sprawdźcie wykałaczką czy już jest suchy w środku. Mój po tym czasie był idealny. Studzimy nie wyjmując z piekarnika. Najlepiej pozostawić piekarnik zamknięty, ewentualnie lekko otwarty.
Recipe Notes
Nie tylko dlatego radzę zamknąć piekarnik, ponieważ zapach kusi by go jeść od razu. ;) To po to by nie opadł. :)