Go Back
Print

Sweet Coconut Truffles

Servings 15
Author Justdeliciousx

Składniki

  • 60 g daktyli
  • 100 ml wody
  • 120 g wiórków kokosowych
  • 100 g więcej wiórków kokosowych lub odżywki białkowej
  • 3 łyżki kakao
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii

Wykonanie

  1. daktyle zalewamy wrzątkiem na ok. 5 minut, a w tym czasie prażymy wiórki na patelni. Należy to robić na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, bo łatwo się przypalają! Kiedy będą już w złotym kolorze, wrzucamy je do miksera. Ja używałam elektrycznego moździerza, ale myslę, że możecie po prostu użyć blendera. Dodajemy daktyle i połowę wody, w której się moczyły oraz pozostałe składniki. Należy miksować i sprawdzać lepkość masy i w zależności od tego czy już można z niej formować kulki które się nie rozsypują dolewać pozostałą wodę z daktyli. Mi poszła prawie cała. Jeśli jeszcze będzie za mało lepka należy dodać więcej wody.
  2. Formujemy kulki w rękach a następnie obtaczamy je w wysypanej mące. Wkłądamy albo do zamrażalnika na chwile, albo do lodówki i tam przechowywujemy. Mogą być też w temperaturze pokojowej i tak powinno się je zajadać, ale jeśli są długo na ciele po prostu tracą swój kształt. :)

Recipe Notes

Wyszło mi 15 karmelków.
Pozdrowienia dla Moniki, czekam aż je wykonasz! <3