Go Back
Print

Dorsz pieczony w jabłkach z sałatką z awokado i ananasa na kokosowo- cynamonowym puree z batatów, chipsem chili z jarmużu i sosem balsamicznym.

Author Justdeliciousx

Składniki

  • Dorsz
  • jabłka
  • świeży rozmaryn

sałatka

  • awokado ananas, mięta, borówka amerykańska, sok z limonki i oliwa

Puree

  • batat 4 łyżki mleka kokosowego, 2 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego, pieprz, sól, gałka muszkatołowa, cynamon
  • jarmużu
  • chili
  • sos balsamicznym- nasz był z posmakiem malinowym

Wykonanie

  1. Dorsza przyprawiamy, kładziemy na nim pokrojone jabłka, oblewamy oliwą, posypujemy rozmarynem i pieczemy 12 minut w 170*C.
  2. Listki jarmuż posypujemy chilli delikatnie oblewamy oliwą i pieczemy 15 minut w 210*C.
  3. Składniki na sałatkę mieszamy razem.
  4. By zrobić puree gotujemy obranego batata, dodajemy do niego 4 łyżki mleka kokosowego, 2 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego, pieprz, sól, gałkę muszkatołową i dużo cynamonu! Wszystko razem miksujemy.
  5. Podajemy na talerz na końcu dekorując sosem balsamicznym i borówkami.