Go Back
Print

Nóżka kurczaka faszerowana masłem czosnkowym i rukolą zapiekana w szynce dojrzewające z sałatką owocowo-orzechową bulgur z serem pleśniowym i cytrusowym sosem, nektarynką oraz sosem truflowym.

Author Justdeliciousx

Składniki

  • Kurczak
  • szynka dojrzewająca
  • oliwa z oliwek z truflą
  • masło
  • granulowany czosnek
  • nektarynka
  • opcjonalnie: bulion wołowy

Sałatka

  • bulgur żurawina, borówka, orzechy włoskie, ser pleśniowy, mięta, pieprz, sól, słodka papryka

cytrusowy sos

  • sok z limonki
  • sok z pomarańczy
  • oliwa z oliwek
  • sos balsamiczny
  • miód

Wykonanie

  1. Kurczaka dzielimy, a następnie przygotowywujemy do faszerowania. To zajeło mi najwięcej czasu- musiałam z nogi wyjąć kość, chwile to trwa, ale nie jest trudne, wymaga tylko dokładności.

Jak to zrobić polecam Wam obejrzeć filmik np. ten

  1. https://www.youtube.com/watch?v=wA389sUj8zk&t=5s
  2. Do środka nogi wkładamy kawałek masła obtoczonego w granulowanym czosnku oraz rukolę. Nogę zawijamy w szynkę, polewamy dokładnie oliwą truflową i wkładamy w folię aluminiową.
  3. Zapiekamy przez 30 minut w 200*C i pozostawimy w piekarniku na czas przygotowywania reszty dania. Gotujemy wywar na pozostałych kościach i skrzydłach z kurczaka przyprawiony solą aż woda porządnie się zredukuje. Kaszę bulgur wsypujemy do garnka i prażymy przez minutę następnie zalewamy wodą i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, kroimy awokado oraz ser pleśniowy, myjemy rukole, prażymy orzechy włoskie. Odcedzamy kaszę i łączymy ze wszystkimi składnikami. Robimy cytrusowy sos mieszając jego wszystkie składniki i polewamy nim sałatkę. Zredukowany bulion doprawiamy oliwą truflową oraz ewentualnie bulionem wołowym, jeśli będzie za mało wyrazisty.
  4. Nakładamy sałatkę ,a na nią kurczaka i nektarynkę. Kurczaka polewamy przygotowanym bulionem.