Go Back
Print

Zdrowe ciasto krówka z dyni.

Rozpływa się w ustach!

Course Dessert
Prep Time 20 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 50 minutes
Servings 9 kawałków

Składniki

  • 150 g puree z dyni
  • 90 g mąki pełnoziarnistej wymiennie może być owsiana, jaglana czy migdałowa
  • 3 sztuki jajka
  • 30 g ksylitolu lub erytrolu
  • 7 kropli esencji waniliowej lub stewi
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Przyprawy

  • 1 łyżka cynamon
  • 2 łyżki kurkumy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka imbiru

Krem

  • 200 g twardego twarogu może być z wiaderka
  • 5 kropelek esencji waniliowej
  • 3 krople wody różanej opcjonalnie

Warstwa karmelowa

  • 2 garście daktyli, zalanych ciepłą wodą na conajmniej godzinę
  • 3 łyżki puree dyniowego
  • 3 łyżki gęstego jogurtu

Dekoracje: płatki migdałowe i krówki! Przepis na krówki str. 69 w e-booku.

Wykonanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 190*C. Przygotuj formę do ciasta, wykładając ją papierem do pieczenia. Moja forma to typowa chlebowa o 25 cm długości.

    Przygotuj suche składniki na ciasto w misce, wymieszaj. Ubij białka jaj na sztywną pianę, a żółtka dodaj do suchych składników. Do miski dodaj też puree z dyni i pozostałe składniki oprócz białek. Mieszaj na średnich obrotach do połączenia. Na koniec najważniejsza sprawa- dodanie białek, porcjami i wolno wmieszaj je w ciasto, aż składniki ładnie się połączą.

    Przelej ciasto do formy i piecz ok. 25 minut do suchego patyczka! Pod koniec sprawdź czy się nie przypieka. Wyjmij z piekarnika, ostudź i przekrój biszkopt  wzdłuż na pół.

    Przygotuj krem miksując wszystkie składniki do powstania gładkiej konsystencji.

    Przełóż biszkopt kremem i wstaw do lodówki.

    Przygotuj karmel- zmiksuj same daktyle (bez wody w której się moczyły) z pozostałymi składnikami. 

    Wysmaruj karmel na ciasto i udekoruj krówkami i płatkami migdałowymi!

    Upewnij się, że pierwszy spróbujesz ciasto, bo gdy dasz komuś innemu, zaraz może zabraknąć. :)

    Smacznego!