Go Back
Print

Domowy jogurt kokosowy!

Course Side Dish
Keyword domowyjogurt, jogurt, kokos, kokosowy
Servings 1 słoiczek

Składniki

  • 1 puszka mleka kokosowego 400 ml

1 sposób z probiotykiem:

  • 2 tabletki probiotyku w kapsule lub specjalny starter do jogurtu

2 sposób z użyciem gotowego jogurtu

  • 2 łyżki kupnego jogurtu roślinnego możesz również użyć naturalnego jogurtu, wtedy nie będzie to wegańska wersja

Wykonanie

  1. Wlej mleko kokosowe do dobrze umytego szklanego naczynia. Najlepiej będzie użyć słoika z zakrętką. Możesz, jednak też tak jak ja użyć szklanki.

  2. Wymieszaj mleko, by nie było grudek. Następnie przy użyciu drewnianej lub ceramicznej łyżki wmieszaj do mleka probiotyk lub jogurt, w zależności, którą wersje przepisu wybierasz. 

  3. Pamiętaj, żeby nie używać metalowych naczyń ani metalowych łyżek! To zaburzy proces fermentacji. 

  4. Kiedy mleko będzie przemieszane, zakręć słoik lub zabezpiecz ścierką i gumka szklankę. Upewnij się, że powietrze nie ma dostępu do jogurtu. 

  5. Odstaw jogurt w ciepłe miejsce o temperaturze ok. 30 - 40 stopni C. Jeśli w Twoim domu jest zimniej włóż jogurt do piekarnika nagrzanego do tej temperatury. Jeśli w domu jest ciepło, otul słoik kocem i ścierkami. 

  6. Jogurt wykonany z dodatkiem innego jogurtu potrzebuję 24 godzin by być gotowy. Jogurt z probiotykiem proponuję Ci ogrzewać dłużej, do 48 godzin. 

  7. Po czasie ocieplania, kiedy zobaczysz, że jogurt zgęstniał i oddzieliła się serwatka, koniecznie włóż go do lodówki na co najmniej 2 godziny, by się schłodził! 

    domowy-jogurt-kokosowy-wegański-bez-cukru
  8. Po wyjęciu z lodówki masz wybór, czy chcesz wymieszać serwatkę i kożuch z gęstym jogurtem czy wolisz jeść gęsty jogurt. 

  9. Podawaj jogurt ze wszystkim na co masz ochotę! Przechowuj go do tygodnia w lodówce. Z resztki możesz przygotować kolejny jogurt! :)