Go Back
Print

Wegański dip serowy z warzywami czyli queso dip!

Course Side Dish
Cuisine Mexican
Prep Time 10 minutes
Servings 1 porcja

Składniki

  • 2 łyżki groszek mrożony lub z puszki
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki lub mrożonej
  • 150 ml mleka roślinnego najlepsze będzie sojowe lub migdałowe
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 5 łyżek namoczonych we wrzątku nerkowców mocz min. 15 minut
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu

Wykonanie

  1. Zacznij w małym garnku podgrzewać groszek i kukurydzę. Jeśli są mrożone zalej je odrobiną wrzątku i poczekaj aż będą miękkie. Gotuj na bardzo małym ogniu. Dodaj mleko roślinne, kurkume, pieprz, sól. W blenderze zmiksuj nerkowce na gęstą pastę i dodaj ją do garnka. Dodaj również płatki drożdżowe i wymieszaj. Gotuj przez ok. 3 minuty, aż sos będzie ciepły, ale nie gotuj go do wrzątku. Wylej do naczynia i podawaj z ulubionymi dodatkami! Spróbuj nachos'ów lub innych chipsów, może znajdziesz zdrową wersję lub możesz zrobić je samemu.