Go Back
Print

Białkowe ciasto z brzoskwiniami!

Course Dessert
Servings 12 kawałków

Składniki

Ciasto:

  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • 100 g mąki migdałowej lub ryżowej, gryczanej, jaglanej, owsianej
  • 50 g wegańskiej odżywki waniliowej można zastąpić mąką kokosową
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta cynamon, kardamon, imbir
  • 120 g erytrolu
  • 60 g masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 2 sztuki jajek z wolnego wybiegu w wersji wege można zastąpić 'flaxseed eggs'
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 280 g jogurtu greckiego można zastąpić gęstym mlekiem kokosowym
  • 1 garść borówek
  • 1 sztuka brzoskwinia

Warstwa owocowa

  • 2 sztuki brzoskwiń
  • 2 garście borówek

Kruszonka

  • 100 g mąki kokosowej
  • 3 łyżki masła klarowanego można zastąpić masłem orzechowym
  • 50 ml mleka kokosowego można zastapić innym roślinnym mlekiem
  • 1 łyżka erytrolu

Wykonanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

  2. Rozpuść masło klarowane (lub olej) na patelni, dodaj do niego mleko i odstaw do wystudzenia.

  3. W dużej misce zmieszaj wszystkie suche składniki na ciasto. Osobno umyj owoce, a brzoskwinie do ciasta pokrój na małe kawałki.

  4. Białka jaj ubij w osobnej misce na sztywną pianę, dodaj żółtka i znowu zmiksuj. Jeśli robisz wersje wegańską przygotuj jajka z siemienia lnianego.

  5. Do miski z suchymi składnikami dodaj jajka, a następnie wlej reszte mokrych składników. Mieszaj delikatnie szpatułką, aż do idealnego połączenia się masy. Wrzuć owoce i wymieszaj jeszcze raz.

  6. Do przygotowanej formy na ciasto wyłożonej na dnie papierem do pieczenia wylej powstałą mase. Nie smaruj formy dodatkowo olejem!

  7. Na masę wyłoż warstwe owoców, rozkładaj pokrojone na plasterki brzoskwienie, a następnie posyp borówkami, leciutko doklep je do masy, ale nie wciskaj zbyt mocno.

  8. Przygotuj kruszonkę mieszając w misce wszystkie składniki razem, aż powstaną grudki. Jeśli nie cała mąką będzie zgrudkowana dodaj łyżkę więcej masła.

  9. Piecz przez 45 minut! Sprawdź wykałaczką czy masa na dole jest już sucha (czyli dolna cześć wykałaczki będzie sucha). Studź ciasto w uchylonym piekarniku pierwsze 5 minut. Następnie wyjmij i jeśli chcesz oblej białą czekoladą!

  10. Smkuje również doskonale z odrobiną jogurtu lub lodami waniliowymi. :)

  11. Nie zapomnij podzielić się swoim dziełem na Instagramie i oznaczyć mnie @justdeliciousx bym mogła je zobaczyć!

  12. Smacznego!