Go Back
Print

Wegański ser z pestek słonecznika

Course Side Dish
Cuisine wegańska
Servings 1 spora kulka

Składniki

  • 80 g nerkowców
  • 70 g pestek słonecznika
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych można ewentualnie pominąć
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki można pominąć

Dodatki

żurawina, rodzynki, morele!

Wykonanie

  1. Wrzuć orzechy i pestki do miski i zalej wodą. Odczekaj conajmniej 4 godziny, a jeśli możesz odstaw je na noc.

  2. Po tym czasie odlej wode i dwukrotnie przepłucz orzechy i pestki zimną wodą.

  3. Wsyp do blendera wszystkie potrzebne składniki. Polecam najłatwiej uzywać blendera ręcznego do tego przepisu. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

  4. Przygotuj papier do pieczenia i wyłóż masę formując kulkę, najlepiej wsadź papier do małej miski. Zawiń papier, dzięki temu będzie Ci łatwiej zrobić kulkę bez brudzenia rąk.

  5. Odstaw ser do lodówki na conajmniej 1 godzine. Potem wyłóż na talerz i obtocz suszonymi owocami!

  6. Ser jest kremowy i nadaję się do smarowania na pieczywo!