Go Back
Print

Ciasteczka z zielonego groszku

Course Dessert
Cuisine Chinese
Servings 20 sztuk

Składniki

  • 1 puszka zielonego groszku, waga netto po odsączeniu 240 g
  • 100 g mąki migdałowej lub innej np. owsianej, z ciecierzycy, ryżowej, jaglanej można też dać 40 g odżywki białkowej smakowej i 60 g mąki
  • 60 g erytrolu
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego/rzepakowanego
  • 1 łyżeczka zielonej spiruliny lub matcha opcjonalnie, ale dzięki temu ciasteczka mają ładniejszy kolor
  • 40 ml wody ilość podana na oko, czytaj przepis po szczegóły

Dowolne wersje smakowe

możesz dodać szczyptę imbiru, kardamonu lub odrobinę soku z limonki

jeśli zdecydujesz się dodać odżywkę białkową proponuję smak wanilia, karmel, banan lub słony karmel

Wykonanie

  1. Groszek odsącz z puszki i opłucz, następnie wrzuć na rozgrzaną patelnie. Smaż aż zrobi się suchy i podprażony, ale nie pozwól, by za bardzo zbrązowiał. Po tym czasie zabierz go z patelni i przepłucz wodą o temperaturze pokojowej.

  2. Erytrol zmiel z elektrycznym moździerzu na puder.

  3. Groszek dodaj do miski i zblenduj na gładką masę o gęstej konsystencji. Dodaj pozostałe składniki (połowe ilości wody) i ugniataj rękami do połączenia wszystkich składników. Jeśli masa nie będzie sie wystarczająco lepić ze sobą dodaj więcej wody.

  4. W rękach uformuuj kulki i rozłoż na papierze do pieczenia przygotowanym na blasze do piekarnika. Każdą kulkę delikatnie rozpłaszcz i zrób w niej dziurkę za pomocą chińskiego patyczka do jedzenia. :) Jeśli nie masz to słomka też się do tego nada.

  5. Włoż ciasteczka do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piecz przez ok. 15 minut, aż będą od dołu lekko zarumienione.

  6. Wyjmij i ostudź. Przyrzadź ulubioną herbatę i zajadaj!

  7. Smacznego! i wspaniałego Nowego Roku!