Groszek odsącz z puszki i opłucz, następnie wrzuć na rozgrzaną patelnie. Smaż aż zrobi się suchy i podprażony, ale nie pozwól, by za bardzo zbrązowiał. Po tym czasie zabierz go z patelni i przepłucz wodą o temperaturze pokojowej.
Erytrol zmiel z elektrycznym moździerzu na puder.
Groszek dodaj do miski i zblenduj na gładką masę o gęstej konsystencji. Dodaj pozostałe składniki (połowe ilości wody) i ugniataj rękami do połączenia wszystkich składników. Jeśli masa nie będzie sie wystarczająco lepić ze sobą dodaj więcej wody.
W rękach uformuuj kulki i rozłoż na papierze do pieczenia przygotowanym na blasze do piekarnika. Każdą kulkę delikatnie rozpłaszcz i zrób w niej dziurkę za pomocą chińskiego patyczka do jedzenia. :) Jeśli nie masz to słomka też się do tego nada.
Włoż ciasteczka do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piecz przez ok. 15 minut, aż będą od dołu lekko zarumienione.
Wyjmij i ostudź. Przyrzadź ulubioną herbatę i zajadaj!
Smacznego! i wspaniałego Nowego Roku!