Go Back
Print

Pieczone pączki bez cukru, drożdżowe!

Course Dessert
Keyword tłusty czwartek
Servings 10 dużych pączków

Składniki

  • 470 g mąki wskazówki w opisie wyżej
  • 1 łyżka miodu
  • 250 ml ciepłego mleka roślinnego lub krowiego
  • 60 g erytrolu
  • 2 łyżki oleju np. kokosowego lub rzepakowego możesz również użyć roztopionego i przestudzonego masła
  • 20 g drożdży instant lub ok. 40 g świeżych
  • 3 sztuki jajka

Dodatki smakowe

  • 2 sztuki mango
  • 3 łyżki matcha
  • 30 g erytrolu zblendowanego na puder!
  • 5 łyżek jogurtu greckiego lub wegańskiego

Wykonanie

  1. Zacznij od przygotowania ciasta, najlepiej przed pójściem spać w dniu przed pieczeniem pączków. Na początku należy przygotować zaczyn drożdżowy. W misce wymieszaj mąkę z drożdżami, miodem oraz 50 ml ciepłego, ale nie wrzącego mleka. Ja podgrzewam mleko w mikrofali przez półtorej minuty i sprawdzam palcem czy już jest ciepłe. Zostaw zaczyn na 15 minut, aż zacznie pracować i zwiększy swoją objętość!

  2. Następnie przygotuj w misce resztę mąki, dodaj olej i ciepłe mleko rozbij do środka jajka. Dodaj gotowy zaczyn i zacznij pracę nad ciastem drożdżowym. Najlepiej uzyć do tego robota kuchennego z hakiem, ale spokojnie, ja go nie miałam i na początku po prostu miksowałam ręcznym mikserem, a następnie zwyczajnie wymieszałam wszystko ręką. Sprawdź czy cała mąka wymieszała się z innymi składnikami, jeśli nie, dodaj odrobine ciepłej wody. Ciasto będzie dosć luźne. Odstaw je przykryte w misce w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  3. Ja zostawiałam ciasto na cała noc, ale myslę, że już po 2 godzinach powinno być dobre. Stanie się bardziej zbite, sprężyste i conajmniej podwoi swoją objętość.

  4. Teraz czas na wykrajanie pączków! Przygotuj stolnice i solidnie oprusz ją mąką. Weź połowe ciasta w rękę i ugnieć je na stolnicy tworząc kulkę, która będzie sprężysta. Dzięki temu ciasto będzie ci łatwiej wałkować i kroić. W zależności od tego jak duże pączki chcesz upiec, musisz rozwałkować ciasto na grubszy lub cieńszy blat. Jeśli robisz tradycyjne pączki, duże, rozwałkuj je tylko trochę, weź kulkę wielkość piłki tenisowej i w rękach uformuuj z niej pączką. Jeśli chcesz zrobić mniejsze pączki możesz ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i przy pomocy szklanki wycinaj koła.

  5. Gotowe pączki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości conajmniej 2 cm. Podczas pieczenia urosna one do góry i delikatnie do boku.

  6. Piecz przez 15 minut w 180 stopniach C! W czasie pieczenia przygotuj nadzienie!

  7. Jeśli chcesz zrobić mus mango, wystarcz je obrać oraz zmiksować na purre. Mango jest tak słodkie, że nie musisz nic dodawać.

  8. By zrobić krem matcha musisz zmiksować albo po porstu wymieszać w misce jogurt, matche oraz erytrol w proszku!

  9. Nadziewaj pączki nadzieniem zaraz po wyjęciu ich z piekarnika, kiedy są mięciutkie! Przeczytaj jak nadziewać pączki wyżej w poście.

  10. Pozostałą częścią nadzienia użyj jako lukier do pączków i wysmaruj ich powierzchnię. Jeśli chcesz możesz je udekorować np. płatkami kokosa!

  11. Nie mogę się doczekać zobaczyć Twoich pączków! Koniecznie oznacz mnie na Instagramie @justdeliciousx ! :)