Go Back
Print

Bezglutenowy chleb o niskim indeksie glikemicznym.

Składniki

  • 135 g mąki z ciecierzycy możesz zastąpić inną by chlebek był dalej bezglutenowy wybierz jaglaną, ryżową. najlepsza będzie migdałowa, ponieważ indeks glikemiczny zostanie dalej niski.
  • 3 łyżki mąski kokosowej lub płatków kokosowych można pominąć lub zastąpić mąką
  • 40 g mielonego siemienia lnianego zmiel go przed użyciem nie kupuj już zmielonego, bo nie ma on swoich drogocennych wartości.
  • 5 sztuk jajek zerówek lub odpowiednia ilość flax egg.
  • 50 ml mleka roślinnego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka soli

Dodatki

  • 3 łyżki nasion słonecznika

Wykonanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  2. Jajek nie musisz wcześnie ubijać. Jeśli jednak chcesz, by chlebek był bardziej puszysty oddziel białka od żółtek i ubij białka mikserem na sztywną pianę, a następnie wymieszaj w nie żółtka.
  3. Wszystkie sypkie skłądniki wymieszaj w misce i powoli miksując na małych obrotach lub mieszając przy użyciu szpatułki dodawaj pozostałe mokre składniki.
  4. Kiedy wszystko zostanie razem połączone, przełóż do małej blaszki na chleb wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp chlebek nasionami słonecznika.
  5. Piecz przez min. 30 minut i sprawdź patyczkiem czy chlebek w środku nie jest płynny. W zależności od piekarnika i użytej mąki możesz potrzebować piec do 40 minut. Bez otwierania piekarnika zostaw chleb do wystudzenia w środku.
  6. Wystudzony chlebek wymij i podawaj z pysznymi dodatkami! Smacznego!