Go Back
Print

Ciasto marchewkowe z ananasem

Course Dessert
Servings 10 kawałków

Składniki

Ciasto

  • 3 sztuki marchewek
  • 200 g świeżego ananasa pokrój na kawałki wielkości ok. 1 cm.
  • 250 g mąki z ciecierzycy lub innej można również dodać 150 g mąki oraz 100 g odżywki białkowej!
  • 1 łyżka proszu do pieczenia
  • 4 sztuki jajek lub wegańskiego flax egg
  • 20 g pestek słonecznika
  • 80 g erytrolu lub mniej ok. 40 g jeśli dodawałeś odżywkę białkową smakową
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 szczypta soli

Kremowy lukier

  • 150 g greckiego jogurtu lub jogurtu roślinnego
  • 30 g erytrolu lub innego słodzika
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  2. Zetrzyj lub zmiel w moździerzu elektrycznym marchewkę. Jeśli używasz białej rozdziel białka od żółtej i ubij białka na sztywną pianę. Do miski dodaj marchewkę z pokrojonym na niewielką kostkę ananasem, mąką i wszystkimi suchymi produktami, następnie dodaj żółtka i wymieszaj wszystko. Mieszając powoli stopniowo dodawaj do masy ubite białka (lub wegańśkie flax egg). Mieszaj, aż masa będzie równo połączona.
  3. Wyłóż formę do ciasta papierem do pieczenia i wylej do niej masę. Piecz przez 40 minut, sprawdź patyczkiem, czy ciasto nie jest płynne w środku. Wystudź.
  4. Przygotuj lukier, zmiel na puder erytrol i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Wyłóż na wystudzone ciasto. Możesz udekorować kawałkami startej marchewki i orzechami laskowymi.
  5. Smacznego!