Go Back
Print

Dyniowy sernik! Bez sera i bez cukru

Course Dessert
Cuisine Polish
Cook Time 30 minutes
Servings 8 dużych kawałków

Składniki

Spód

  • 5 łyżek mąki kokosowej można zamienić na inną mąkę
  • 100 g mąki owsianej lub innej
  • 40 g odżywki białkowej lub mąki wymieszanej ze słodzikiem
  • ok.5 łyżek roślinnego mleka lub zwykłego, może być też śmietana lub rozpuszczone masło
  • 1 szczypta cynamonu nie żałuj!

Masa serowa

  • 600 g purre z dyni
  • 3 sztuki jaj
  • 1 kostka tofu średnio 250 g
  • 3 łyżki mąki owsianej lub ziemniaczanej
  • 80 g odżywki białkowej u mnie smak bananowy, może być też karmel, biała czekolada, wanilia.
  • ok. 50 g mleka roślinnego
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru ostatecznie może być pół łyzki mielonego
  • 1-2 łyżki cynamonu
  • 1 łyżka sody

Polewa

  • 1 duża łyżka masła orzechowego
  • 6 łyżek miodu lub syropu klonowego

Dodatki: wiórki kokosowe, mogą być owoce granatu, płatki migdałowe

Wykonanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. W pierwszej kolejności przygotuj spód łącząc w misce wszystkie składniki.

  2. Na wyłożoną formę do pieczenia papierem przenieś mase na spód i ręką równo rozprowadź.

  3. Następnie w nowej misce zmiksuj tofu na gładko i dodaj purre z dyni. W osobnej misce ubij białka jaj na sztywną pianę, dodaj do nich żółtka powoli mieszając. W następnej koeljności dodawaj stopniowo mieszankę purre z tofu, miksuj na małych obrotach. Dodaj odżywkę białkową i mąkę, a na koniec przyprawy i sode. Zmiksu do równomiernego połączenia. Masa powinna być lekko leista, ale nie wodnista. Podobnie jak ciasto na gofry.

  4. Wlej mase sernikową na spód i wstaw do piekarnika na 35 minut.

  5. Po pieczeniu sprawdź patyczkiem, czy ciasto upiekło się w środku. Jeśli jest w środku leiste piecz dłużej. Powinno zostać puszyste. Wystudź stopniowo ciasto, kilka pierwszych minut przy uchylonym piekarniku.

  6. Po wystudzeniu oblej ciasto polewą, jej składniki wystarczy wymiesać razem w misce.

  7. Udekoruj wybranymi dodatkami i podawaj!