Go Back
Print

Ciasteczka czekoladowe ze śliwką i nasionami!

Course Dessert
Servings 16 ciasteczek

Składniki

  • 50 g świeżo zmielonego siemienia lnianego/ sezamu
  • 50 g pestek dyni / słonecznika
  • 4 sztuki śliwki lub inne owoce
  • 1 sztuka jajka
  • 150 g mąki z ciecierzycy lub owsianej/ryżowej/migdałowej.
  • 60 g smakowej odżywki białkowej lub wybrany słodzik można zamienić na zmiksowane daktyle
  • 50 g niesłodzonego kakao
  • 150 ml mleka roślinnego najlepiej kokosowego
  • 1 łyżeczka cynamonu, imbiru, kardamonu opcjonalnie

Do dekoracji

  • 3 łyżki dowolnych pestek

Sos czekoladowo-śliwkowy!

  • 2 łyżki kakao
  • 2-3 łyżki dżemu najlepiej bez cukru, smak może być dowolny :)

Wykonanie

  1. Zacznij od zmielenia pestek i śliwek. Ze śliwek wyjmij pestke. Jeśli masz elektryczny młynek możesz zmielić je razem.

  2. Do miski dodaj wszystkie suche składniki oraz zmielone ze śliwką nasiona. Następnie wbij jajko.

  3. Mieszaj wszystkie składniki do uzyskania gęstej masy, tak by ciastka nie rozlewały się na blasze. Jeśli ciasto jest zbyt gęste - tak, że nie możesz mieszać dodaj więcej mleka, jeśli jest za rzadkie dodaj więcej mąki.

  4. Wyłóż ciastka na blache wyłożoną papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posyp je pestkami dyni. Piecz w 180 stopniach C przez 9 minut.

  5. Studząć ciastka i przygotuj polewe mieszając w małym naczyniu razem jej składniki.

  6. Cisteczka polej pyszną polewą i zajadaj! Smacznego!