Zdrowe drożdżówki! “Delicianki” bez cukru i bez glutenu!

Zdałam sobie sprawę, że nie jadłam dobrej drożdżówki od lat! Pomysł na zrobienie przepisu na zdrowe drożdżówki przyszedł mi do głowy od razu po tym jak zrobiliśmy warszawski maraton w poszukiwaniu najlepszych jagodzianek. 🙂

Na początku chciałam zrobić jagodzianki, jednak jagód już na straganach nie ma, dlatego padło na inne owoce, które o tej porze roku są pod dostatkiem. Brzoskwinie. Po prostu uwielbiam! Brzoskwinie, śliwki, nektarynki oraz wszystkie owoce typu jagody- borówki, truskawki, maliny i jeżyny jem w Polsce do syta! W Tajlandii truskawki i borówki są bardzo drogie, w odróżnieniu do mango. A drożdżówki? Drożdżówki trzeba sobie upiec samemu.

zdrowe-drożdżówki-owoce-jagodzianki-przepis-na-bułeczki
Mniaaam!

Maraton w poszukiwaniu idealnych jagodzianek.

Nasz plebiscyt z dokładnym opisem każdej jagodzianki, którą w Warszawie spróbowaliśmy możesz zobaczyć tutaj:

https://www.instagram.com/p/B1VfnE8oNJr/

To jednak są jagodzianki kupne, a wiadomo, że takie domowe to jeszcze inna bajka. Od razu wiedziałam, że muszę poznać przepis na najlepsze jagodzianki. Daleko szukać nie musiałam.. jeśli chodzi o tradycyjne wypieki od razu przychodzi mi do głowy Michał!! Czyli Rozkoszny ! Zajrzałam do niego na strone i jest! Przepis na jagodzianki, które wyglądają i domyślam się, że smakują wybornie. Michała miałam okazję kiedyś poznać i razem smakować jedzenie w Belgii, dlatego w jedzeniowych kwestiach mu ufam.

Przepis Michała na Jagodzianki Lux: https://rozkoszny.pl/jagodzianki-lux/ był dla mnie inspiracją do stworzenia przepisu na delicianki! Dzięki Ci Michał! 🙂

Zdrowe Drożdzówki.. z czego?

Musiałam zmienić sporo rzeczy szczególnie rodzaj mąki i oczywiście mój przepis jest bez cukru. Nie jest to takie proste, kiedy w gre wchodzą drożdże.. w końcu one kochają cukier!! Dlatego koniecznie używaj w tym przepisie erytrolu lub cukru kokosowego/trzcinowego. Jeśli użyjesz ksylitolu drożdże zupełnie nie urosną, bo ma on działanie bakteriobójcze.

Jeśli lubisz drożdżowe ciasto koniecznie mój przepis na racuchy.. uwielbiam je!

Natomiast z mąką możesz zrobić eksperyment. Oprócz gryczanej, której ja używałam nie krępuj się użyć jaglanej, ryżowej czy owsianej!

przepis-zdrowe-drożdżówki-owoce-jagodzianki-lato-jagody-brzoskwinie-na-bułeczki
Borówki z brzoskwiniami jako nadzienie!

Nadzienie zdrowych drożdzówek.

Nie mogłam się zdecydować na jeden owoc, którym nadzieję moje zdrowe drożdżówki. Postawiłam na brzoskwinie i borówki, bo to właśnie te miałam w domu. Jednakże, chciałabym byście byli kreatywni robiąc ten przepis! Dlatego nie chcę Was przywiązywać do żadnego owocu. 🙂

Stąd pomysł na nazwanie tego przepisu DELICIANKI! Dzięki temu, sprawdzą się o każdej porze roku!

kruszonka-zdrowe-drożdzówki-przepis-pycha-jagody-brzoskiwnie-bułeczki-drożdżowe
Zbliżenie!
Delicianki
Course: Dessert
Servings: 9 delicianek
Ingredients
  • 80 g masła klarowanego
  • 60 ml mleka roślinnego
  • 5 g drożdży instant
  • 100 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki migdałowej
  • 50 g mąki z ciecierzycy
  • 2 miarki proteinowej odżywki wegańskiej
  • 60 g erytrolu
  • 1 szczypta soli
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1 łyżka śmietany 12% lub 18% lub gęstego jogurtu
Nadzienie
  • 450 g owoców
  • 2 czubate łyżki mąki kokosowe
Glazura
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka
Kruszonka
  • 100 g mąki kokosowej
  • szczypta soli
  • 50 g erytrol
  • 50 ziemnego masła klarowanego
Instructions
  1. Na patelni rozpuść masło oraz dodaj do niego mleko. Odstaw do wystudzenia. W misce wymieszaj mąkę z odżywką, erytrolem, solą i drożdżami. Następnie w cieście zrób dołek i wlej do niego wystudzone mleko z masłem. Wbij jajko oraz dodaj łyżkę śmietany lub gęstego jogurtu. Wyrabiaj ciasto dzielnie pracując rękoma kilka minut aż masa będzie gładka! Przykryj je folią spożywczą lub inną ściereczką i wstaw ciasto na noc do lodówki. Sprawdź by temperatura w lodówce nie była niższa niż 4 stopnie Jeśli Ci się śpieszy zostaw ciasto do wyrośnięcia na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
  2. Kiedy ciasto będzie gotowe wymieszaj pokrojone owoce w misce z mąką kokosową.
  3. Przygotuj stolnicę i wałek, posypując je mąką. Rozdziel ciasto na 9 kulek i każdą z nich wałkuj na okrągły placek. Ma być cienki! Jego średnica wynosi ok 12-15 cm.
  4. Na rozwałkowane ciasto, w środek nakładaj 2-3 łyżki owoców. Zlep ciasto do środka, by zakryć owoce i odkładaj delicianki złączeniem ciasta do dołu na blache wyłożoną papierem. Zostaw do wyrośnięcia na 1-2 godziny.
  5. Przygotuj kruszonkę mieszając mąkę z erytrolem, szczyptą soli oraz dodaj masło. Wymiszaj rękami lum łyżką tak by każdy kawałek mąki był nasączony masłem. Wstaw do lodówki.
  6. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Posmaruj delikatnie delicianki glazurą z rozbełtanego jajka i mleka. Teraz obsyp jagodzianki kruszonką i piecz przez 20 – 25 minut aż staną się złociste i przypieczone lekko na bokach. Gotowe możesz posypać cukrem pudrem z erytrolu. Konieczcnie daj mi znać jakie owoce wybrałeś do swoich drożdżówek. Smacznego o każdej porze roku!

Koniecznie daj mi znać jeśli je zrobisz! Oznacz mnie na Instagramie @justdeliciousx ! Smacznego!

Twoja,

Justyna

Po więcej przepisów zajrzyj do moich ebooków:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.