Cukier, masło, orzechy, krem, jeszcze więcej cukru… to moje wspomnienie, o tym cieście, gdy ktoś mi go zafundował po raz pierwszy. 🙂 Był pyszny. A jak tu zrobić zdrowy orzechowiec bez cukru? Wyzwanie zostało podjęte i nie oprę się już Ci nie zdradzić, że.. zaliczyłam je na STO! Całej rodzince na moich imieninach smakowało tak, że się uszy trzęsły!

Zdrowy orzechowiec z dynią!
To ciasto jest idealne na jesień, a skoro wkroczyliśmy w jesienną aurę to nie można zapominać o dyni. Od początku jesieni piekę ją w całości, by mieć zapas do różnych pyszności! Jako, że była pod ręką… nie zawahałam się jej użyć! Dynia trafiła do biszkoptu, dzięki czemu nie ma tak dużo kalorii, użyłam mniej mąki, a ciasto jest bardziej mięciutkie!

Dlaczego low carb?
Jeśli jeszcze nie wiecie, miesiąc temu podjęłam wyzwanie = rekompozycja. 🙂 Wzmacniam swoje ciało treningiem siłowym i ograniczam cukier, którego w ostatnich miesiącach było na prawdę sporo. Nie odstaję wcale od innych i na takiej diecie, wbrew temu co Wam się wydaje przytyłam! i to 15 kg. 😀
O całym tym doświadczeniu oraz jak się teraz czuję możesz posłuchaj w filmiku tutaj: Jak przytyłam 15 kg – REKOMPOZYCJA START https://www.youtube.com/watch?v=JofKSAi7fhI
W tym filmie zapowiedziałam, że teraz chcę wrócić do jedzenia, na którym czuję się najlepiej na świecie! To znaczy do diety białkowo-tłuszczowej! Jem zdrową ilość węglowodanów, ale zdecydowanie więcej wcinam białka i zdrowych tłuszczy. Na takiej diecie mam dużo energii, jestem syta i mam z nią świetne doświadczenia, jeśli chodzi o wyniki zdrowotne! Kiedy jem dużo węglowodanów automatycznie tyję – właśnie przez nie moja waga rosła.
Dlatego też, zdrowy orzechowiec ma w sobie dużo białka, a dynia pozwala uciąć węglowodany! 😉 Nie jest wegański, ponieważ użyłam twarogu i jaj. Musicie mi to wybacz, gdyż to mój ostatni miesiąc w Polsce, a w Tajlandii o taki twaróg można się modlić, a potem… zapłacić za niego na prawdę słono! Korzystam z Polskich uciech. 🙂
Jeśli szukasz przepisów wegańskich w formie low-carb to odsyłam Cię do mojego ebooka ‘Wege w Formie!’. Znajdziesz tam mnóstwo inspiracji na przepisy keto i białkowe!

Jakie orzechy będą najlepsze do orzechowca?
Najlepiej sprawdzą się orzechy włoskie, ale uważam, że nerkowce też będą wspaniałe! Ostatnio jestem bardzo w temacie orzechów, więc jeśli jeszcze nie czytałeś mojego postu o moczeniu orzechów koniecznie to nadrób! Ta wiedza, może uratować Ci orzechowe życie! 😉
Zabieramy się do pracy!

Najpyszniejsze ciasto jesieni!
- 3 sztuk jajka
- 300 g purre z dyni
- 1 szklanka mąki gryczanej lub jaglanej , ryżowej, migdałowej, owsianej
- 2 miarki wegańskiej waniliowej odżywki białkowej lub 60 g mąki z ciecierzycy i 3 łyżki erytrolu
- 40 g mąki kokosowej lub innej
- 100 g erytrolu
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 150 ml mleka roślinnego lub krowiego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 400 g twarogu z wiaderka
- 1 łyżka proszku butterflypea powder od enjoycolors opcjonalnie
- 6 łyżek miodu lub syropu krówka zero kalorii od WkSkle opcjonalnie możesz posłodzić też erytrolem zmielonym na cukier puder lub syropu o smaku krówka od WkSklep opcjonalnie możesz posłodzić też erytrolem zmielonym na cukier puder 🙂
- 150 g twarogu, jeśli decydujesz się na wersje kremową jak u mnie na zdjęciu.
- 2 łyżki masła orzechowego
- 4 łyżki erytrolu
- 100-300 ml wody nie trzeba w wersji z kremem
- 5 garści orzechów włoskich namoczonych, jeśli zdążysz! 😉
- 2 garście dowolnych innych orzechów lub chipsów kokosowych!
-
Rozdziel białka od żółtej i ubij białka na sztywną pianę. Następnie miksująć na wolnych obrotach dodaj stopniowo żółtka, wanilię, puree z dyni oraz erytrol. W małej misce przygotuj makę z odżywką i proszkiem do pieczenia.
-
Do miski z jajkami dodawaj stopniowo mąkę miksująć cały czas masę.
-
Następnie dodaj masło oraz mleko. Miksuj do idealnego połączenia się skłądników. Masa będzie dość gęsta.
-
Przelej masę do formy na ciasto – moja była duża o średnicy 26 cm. Piecz przez 35 do 40 minut w 185 stopniach C. Sprawdź wykałaczką czy ciasto jest już suche- na wykałaczce nie zostają jego kawałki.
-
Wyjmij z piekarnika i zostaw do wystudzenia.
-
Nic prostszego! Zmiksuj wszystkie składniki w misce gotowe!
-
Wystudzony biszkopt przekrój wzdłuż na dwie części – jak bułkę na burgera. 😉
-
Nałóż krem na dolny blat i rozprować zostawiając 0,5 cm przerwy z brzegu. Nałóż górny blat i włóż ciasto do lodówki!
-
Jeśli robisz wersje z kremem zmiel ertrol na cukier puder i razem z masłem orzechowym dodaj do twarogu i wymieszaj.
Jeśli robisz wersje mocno karmelową: do garnka dodajemy masło orzechowe, erytrol oraz 100 ml wody i cały czas mieszkamy. Nie pozwól mu wrzeć, lepiej użyj mniejszego ognia. Podczas podgrzewania i rozpuszczania dodajemy stopniowo wody, aż uzyskamy pożądaną konsystencje. Cały czas mieszkamy, a kiedy masa będzie jednolita zabieramy z ognia i rozlewamy na wierzch ciasta!
-
Wrzucamy orzechy na patelnie i prażymy, aż poczujesz ładny zapach. Ok. 5 minut na średnim ogniu.
-
Rozsypujemy na polewie!
-
Jeśli chcesz możesz zrobić jeszcze raz polewe i również rozlać ją na wierzch orzechów. 🙂 Przed podanie radzę ciasto włożyć na kilka minut do lodówki – takie mi najbardziej smakuje!
Biszkopt najlepiej upiec wieczorem dzień wcześniej. Krem i resztę dodatków zrobić rano i włożyć ciasto do lodówki, gdzie może czekać konsumpcję. 🙂
Do tego przepisu użyłam swoich domowych zapasów ulubionych produktów. Często dostaje pytania o kody zniżkowe, więc przypomnę Wam je przy tej okazji.
Kod zniżkowy do WKSklep z moim ulubionym białkiem wegańskim to:
Daje on -10 % rabatu.
Za to kolorowe, naturalne proszki do barwienia żywności jak niebieska spirulina, węgiel czy jak w tym przepisie mój ukochany butterflypea powder dostaniesz u EnjoyColors ze zniżką -10% na hasło: justdeliciousx
Gdy Ty zamawiasz z tych stron z użyciem tych kodów, dostaje niewielką prowizję. Dziękuję Ci za wsparcie! 🙂

Tym samym życzę Ci wspaniałej jesieni!
Znajdź czas dla siebie, pod kocem jak również nie zapominaj, że czasami warto z niego wyjść i zrobić coś ekscytującego!! Jak na przykład.. upieczenie ciasta! 😉
Gorąco ściskam,
Justyna

2 komentarze
Czym zastąpić krem by był bez nabiału? uwielbiam Twoje przepisy. Pozdrawiam
Możesz zastąpić tofu naturalnym, tylko proponuję wtedy dodać więcej słodzika. Możesz też zrobić krem z ugotowanej kaszy jaglanej 🙂