Zdrowy orzechowiec z krówką bez cukru!

Cukier, masło, orzechy, krem, jeszcze więcej cukru… to moje wspomnienie, o tym cieście, gdy ktoś mi go zafundował po raz pierwszy. 🙂 Był pyszny. A jak tu zrobić zdrowy orzechowiec bez cukru? Wyzwanie zostało podjęte i nie oprę się już Ci nie zdradzić, że.. zaliczyłam je na STO! Całej rodzince na moich imieninach smakowało tak, że się uszy trzęsły!

zdrowy-orzechowiec-bez-cukru-bez-glutenu-przepis-na-jesien-ciasto-proste-z-dynia-low-carb-dieta-odchudzanie-bialkowo-tluszczowe
Pycha! Zdrowy orzechowiec w całej swojej okazałości.

Zdrowy orzechowiec z dynią!

To ciasto jest idealne na jesień, a skoro wkroczyliśmy w jesienną aurę to nie można zapominać o dyni. Od początku jesieni piekę ją w całości, by mieć zapas do różnych pyszności! Jako, że była pod ręką… nie zawahałam się jej użyć! Dynia trafiła do biszkoptu, dzięki czemu nie ma tak dużo kalorii, użyłam mniej mąki, a ciasto jest bardziej mięciutkie!

zdrowy-orzechowiec-bez-cukru-bez-glutenu-przepis-na-jesien-ciasto-proste-z-dynia-low-carb-dieta-odchudzanie-bialkowo-tluszczowe

Dlaczego low carb?

Jeśli jeszcze nie wiecie, miesiąc temu podjęłam wyzwanie = rekompozycja. 🙂 Wzmacniam swoje ciało treningiem siłowym i ograniczam cukier, którego w ostatnich miesiącach było na prawdę sporo. Nie odstaję wcale od innych i na takiej diecie, wbrew temu co Wam się wydaje przytyłam! i to 15 kg. 😀

O całym tym doświadczeniu oraz jak się teraz czuję możesz posłuchaj w filmiku tutaj: Jak przytyłam 15 kg – REKOMPOZYCJA START https://www.youtube.com/watch?v=JofKSAi7fhI

W tym filmie zapowiedziałam, że teraz chcę wrócić do jedzenia, na którym czuję się najlepiej na świecie! To znaczy do diety białkowo-tłuszczowej! Jem zdrową ilość węglowodanów, ale zdecydowanie więcej wcinam białka i zdrowych tłuszczy. Na takiej diecie mam dużo energii, jestem syta i mam z nią świetne doświadczenia, jeśli chodzi o wyniki zdrowotne! Kiedy jem dużo węglowodanów automatycznie tyję – właśnie przez nie moja waga rosła.

Dlatego też, zdrowy orzechowiec ma w sobie dużo białka, a dynia pozwala uciąć węglowodany! 😉 Nie jest wegański, ponieważ użyłam twarogu i jaj. Musicie mi to wybacz, gdyż to mój ostatni miesiąc w Polsce, a w Tajlandii o taki twaróg można się modlić, a potem… zapłacić za niego na prawdę słono! Korzystam z Polskich uciech. 🙂

Jeśli szukasz przepisów wegańskich w formie low-carb to odsyłam Cię do mojego ebooka ‘Wege w Formie!’. Znajdziesz tam mnóstwo inspiracji na przepisy keto i białkowe!

zdrowy-orzechowiec-bez-cukru-bez-glutenu-przepis-na-jesien-ciasto-proste-z-dynia-low-carb-dieta-odchudzanie-bialkowo-tluszczowe
Deser podano po królewsku!

Jakie orzechy będą najlepsze do orzechowca?

Najlepiej sprawdzą się orzechy włoskie, ale uważam, że nerkowce też będą wspaniałe! Ostatnio jestem bardzo w temacie orzechów, więc jeśli jeszcze nie czytałeś mojego postu o moczeniu orzechów koniecznie to nadrób! Ta wiedza, może uratować Ci orzechowe życie! 😉

Zabieramy się do pracy!

Ciasto Zdrowy Orzechowiec

Najpyszniejsze ciasto jesieni!

Course: Dessert
Cuisine: Polish
Ingredients
Biszkopty:
  • 3 sztuk jajka
  • 300 g purre z dyni
  • 1 szklanka mąki gryczanej lub jaglanej , ryżowej, migdałowej, owsianej
  • 2 miarki wegańskiej waniliowej odżywki białkowej lub 60 g mąki z ciecierzycy i 3 łyżki erytrolu
  • 40 g mąki kokosowej lub innej
  • 100 g erytrolu
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 150 ml mleka roślinnego lub krowiego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Krem:
  • 400 g twarogu z wiaderka
  • 1 łyżka proszku butterflypea powder od enjoycolors opcjonalnie
  • 6 łyżek miodu lub syropu krówka zero kalorii od WkSkle opcjonalnie możesz posłodzić też erytrolem zmielonym na cukier puder lub syropu o smaku krówka od WkSklep opcjonalnie możesz posłodzić też erytrolem zmielonym na cukier puder 🙂
Polewa: do wyboru wersja z twrogiem lub wersja mocno karmelowa
  • 150 g twarogu, jeśli decydujesz się na wersje kremową jak u mnie na zdjęciu.
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 4 łyżki erytrolu
  • 100-300 ml wody nie trzeba w wersji z kremem
Orzechy:
  • 5 garści orzechów włoskich namoczonych, jeśli zdążysz! 😉
  • 2 garście dowolnych innych orzechów lub chipsów kokosowych!
Instructions
Biszkopt
  1. Rozdziel białka od żółtej i ubij białka na sztywną pianę. Następnie miksująć na wolnych obrotach dodaj stopniowo żółtka, wanilię, puree z dyni oraz erytrol. W małej misce przygotuj makę z odżywką i proszkiem do pieczenia.

  2. Do miski z jajkami dodawaj stopniowo mąkę miksująć cały czas masę.

  3. Następnie dodaj masło oraz mleko. Miksuj do idealnego połączenia się skłądników. Masa będzie dość gęsta.

  4. Przelej masę do formy na ciasto – moja była duża o średnicy 26 cm. Piecz przez 35 do 40 minut w 185 stopniach C. Sprawdź wykałaczką czy ciasto jest już suche- na wykałaczce nie zostają jego kawałki.

  5. Wyjmij z piekarnika i zostaw do wystudzenia.

Krem
  1. Nic prostszego! Zmiksuj wszystkie składniki w misce gotowe!

  2. Wystudzony biszkopt przekrój wzdłuż na dwie części – jak bułkę na burgera. 😉

  3. Nałóż krem na dolny blat i rozprować zostawiając 0,5 cm przerwy z brzegu. Nałóż górny blat i włóż ciasto do lodówki!

Polewa
  1. Jeśli robisz wersje z kremem zmiel ertrol na cukier puder i razem z masłem orzechowym dodaj do twarogu i wymieszaj.

    Jeśli robisz wersje mocno karmelową: do garnka dodajemy masło orzechowe, erytrol oraz 100 ml wody i cały czas mieszkamy. Nie pozwól mu wrzeć, lepiej użyj mniejszego ognia. Podczas podgrzewania i rozpuszczania dodajemy stopniowo wody, aż uzyskamy pożądaną konsystencje. Cały czas mieszkamy, a kiedy masa będzie jednolita zabieramy z ognia i rozlewamy na wierzch ciasta!

Orzechy
  1. Wrzucamy orzechy na patelnie i prażymy, aż poczujesz ładny zapach. Ok. 5 minut na średnim ogniu.

  2. Rozsypujemy na polewie!

Podanie
  1. Jeśli chcesz możesz zrobić jeszcze raz polewe i również rozlać ją na wierzch orzechów. 🙂 Przed podanie radzę ciasto włożyć na kilka minut do lodówki – takie mi najbardziej smakuje!

Recipe Notes

Biszkopt najlepiej upiec wieczorem dzień wcześniej. Krem i resztę dodatków zrobić rano i włożyć ciasto do lodówki, gdzie może czekać konsumpcję. 🙂 

Do tego przepisu użyłam swoich domowych zapasów ulubionych produktów. Często dostaje pytania o kody zniżkowe, więc przypomnę Wam je przy tej okazji.

Kod zniżkowy do WKSklep z moim ulubionym białkiem wegańskim to:

justdelicious10

Daje on -10 % rabatu.

Za to kolorowe, naturalne proszki do barwienia żywności jak niebieska spirulina, węgiel czy jak w tym przepisie mój ukochany butterflypea powder dostaniesz u EnjoyColors ze zniżką -10% na hasło: justdeliciousx

Gdy Ty zamawiasz z tych stron z użyciem tych kodów, dostaje niewielką prowizję. Dziękuję Ci za wsparcie! 🙂

przepis-na-jesien-ciasto-proste-z-dynia-low-carb-dieta-odchudzanie-bialkowo-tluszczowe-bez-cukru

Tym samym życzę Ci wspaniałej jesieni!

Znajdź czas dla siebie, pod kocem jak również nie zapominaj, że czasami warto z niego wyjść i zrobić coś ekscytującego!! Jak na przykład.. upieczenie ciasta! 😉

Gorąco ściskam,

Justyna

ciasto-na-jesien-blogerka-kulinarna-bez-cukru-zdrowe-przepisy-zdrowe-jedzenie
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.